Külföld

Kiderült, hol kerülhet sor a következő ukrajnai csúcstalálkozóra

Iñazio Kassis a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a svájci hatóságok folytatni kívánják a kapcsolatfelvételt Oroszországgal

Svájc kész egy újabb csúcstalálkozót szervezni az ukrajnai konfliktus rendezéséről, jelentette ki az ország elnöke, Viola Amherd – írja a TASZSZ alapján a News.ru.

Kiderült, hol kerülhet sor a következő ukrajnai csúcstalálkozóra
Viola Amherd svájci elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrajnai békecsúcs plenáris ülésének zárónapján a svájci burgenstocki luxusüdülőhelyen. Svájc elnöke jelezte, hogy országa kész az újabb csúcstalálkozóra is
Fotó: AFP/Pool/Urs Flueeler

Iñazio Kassis, a svájci külügyminisztérium vezetője ugyanakkor nem zárta ki, hogy a konferenciát még az Egyesült Államokban tartandó elnökválasztás előtt megtartják.

„Továbbra is részt veszünk a megbeszéléseken, természetesen készek vagyunk arra is, hogy Svájcban szervezzünk egy találkozót, ha erre igény mutatkozik” – mondta Amherd.

Kassis szerint egy újabb találkozó megtartása „Ukrajna, a szervezők és a nagy országok akaratától függ”. A miniszter nem bocsátkozott találgatásokba azzal kapcsolatban, hogy hol kerülhetne sor egy ilyen találkozóra. Kassis emlékeztetett arra, hogy „jelenleg hat vagy hét békeformula létezik” az ukrajnai helyzetről. Kína és Brazília ezzel kapcsolatos javaslatait is kommentálta.

„Természetesen érdekel bennünket, hogy mit javasolnak” – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Iñazio Kassis a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a svájci hatóságok folytatni kívánják a kapcsolatfelvételt Oroszországgal, és a Bürgenstockban megrendezett ukrajnai csúcstalálkozó után is tárgyalni kívánnak vele. Hozzátette, hogy részleteket nem árulhat el, és megértést kért. Kassis arra az újságírói kérdésre is válaszolt, hogy most kezdődik-e újra az úgynevezett csendes diplomácia szakasza Ukrajnával kapcsolatban. A svájci külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy „ez egy kiváló összefoglalása mindannak, amelyről itt beszéltünk”.

Kapcsolódó írásaink