Külföld

Ukrán férfit mentettek ki a Tiszából a román határőrök

A 31 éves ukrán állampolgár kimerült volt

Ukrán férfit mentettek ki a Tiszából a román határőrök, a 31 éves fiatalember Romániába próbált szökni, de elfogyott az ereje – közölte szombaton a határrendészet máramarosszigeti regionális felügyelősége.

Ukrán férfit mentettek ki a Tiszából a román határőrök
A magyar határőrök járőröznek a második legnagyobb magyar folyó, a Tisza partján a magyar–ukrán határ közelében (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Attila Kisbenedek

A közlemény szerint az eset péntek este történt, a román–ukrán határ szaraszói (Sarasau) szakaszán, ahol a Tisza képezi a határt. A 31 éves ukrán állampolgár kimerült volt, így nem tudott volna önerőből átúszni a romániai oldalra.

A szaraszói határőröket egy hosszúmezői (Campulung la Tisa) lakos értesítette, hogy a folyóban egy láthatóan kimerült férfi segítségért kiáltozik. A határőrök csörlős kötéllel siettek a segítésére, és húzták ki a romániai oldalra.

Az ukrán férfi menedékjogért folyamodott a román államhoz, ügyében illegális határátlépés miatt indult eljárás.

Az ukrajnai háború kitörése óta a máramarosi határrendészek hetente sietnek olyan ukrán férfiak segítségére, akik Romániába próbálnak szökni a sorozás elől.

Egy korábbi jelentés szerint május közepéig 19 ukrán állampolgárt találtak holtan Romániában, 11-et a Tisza romániai oldalán, nyolcat pedig a Máramarosi-havasokban.

Kapcsolódó írásaink