Külföld

Oroszország nélkül elképzelhetetlen a békefolyamat

Az ukrajnai békefolyamatban Oroszországnak is részt kell vennie – mondta Viola Amherd svájci elnök a bürgenstocki konferenciát megnyitva – írta meg az Oroszhirek.hu.

Oroszország nélkül elképzelhetetlen a békefolyamat
Viola Amherd svájci elnök szerint a békefolyamat Oroszország nélkül elképzelhetetlen
Fotó: AFP/Anadolu/Halil Sagirkaya

„Tisztában vagyunk vele, hogy egy békefolyamat Oroszország nélkül elképzelhetetlen. A tartós megoldásnak mindkét fél részvételével kell megvalósulnia” – mondta. „Meg akarjuk vitatni, hogyan és milyen feltételekkel lehet Oroszországot bevonni ebbe a folyamatba”.

Amherd elmondta, hogy Bürgenstockban „megteszik ezt az első, döntő lépést. Rajtunk múlik, hogy ezt követi-e a második”.

Svájc június 15–16-án rendez konferenciát Ukrajnáról Bürgenstock üdülővárosában. Bern több mint 160 küldöttséget hívott meg, köztük a G7-, a G20- és a BRICS-országok delegációit. A szervezők azonban az összejövetel előtt bejelentették, hogy nem mindegyik küldöttség jelent meg, hiszen csak 91 ország, a szerbiai Koszovó tartomány és nyolc nemzetközi szervezet vesz részt. Ötvenöt ország küldte el állam- vagy kormányfőjét a részvételre. A kollektív Nyugat országai létszámfölényben vannak Bürgenstockban, amely kevés reményt hagy a kiegyensúlyozott vitára.

Oroszország nincs a meghívottak között. A legtöbb ország, amely az ENSZ tagja, nem küldött delegációt. Kína például egyáltalán nem szerepel a résztvevők listáján, Brazília viszont megfigyelőként vesz részt rajta. Azerbajdzsán, Belarusz, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Venezuela, Egyiptom, Irán, Kína, Kuba, Egyiptom, Nicaragua, Pakisztán, Szíria, Etiópia és számos további ország nem jelent meg.

A konferencia három témával fog foglalkozni, nevezetesen a humanitárius kérdésekkel, a nukleáris kérdésekkel és az élelmezésbiztonsággal. Június 14-én a svájci kormány pontosította, hogy az országok megoszthatják véleményüket a fogolycseréről, a civilek szabadon bocsátásáról és a gyermekek hazatelepítéséről. A fórum végén közös nyilatkozat várható.

Kapcsolódó írásaink