Külföld

Nem konstruktívak a Putyin javaslataira adott nyugati válaszok

Putyin az euroatlanti biztonsági rendszer kudarcáról beszélt

A Nyugat nem adott konstruktív válaszokat Vlagyimir Putyinnak az új biztonsági architektúrára és az ukrajnai helyzet rendezésére vonatkozó javaslataira – jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője szombaton.

Nem konstruktívak a Putyin javaslataira adott nyugati válaszok
Vlagyimir Putyin: Ukrajnának semleges, katonai tömbön kívüli és atommentes státuszt kell betöltenie
Fotó: AFP/Pool/Alexander Kazakov

„Sok reagálás volt, hatalmas mennyiségű hivatalos nyilatkozat és válasz. Nem konstruktív jellegűek” – mondta Peszkov arra a kérdésre válaszolva, hogy volt-e hivatalos reagálás Putyin javaslataira.

Az orosz elnök péntek este az orosz külügyminisztérium vezetésével tartott találkozóján az euroatlanti biztonsági rendszer kudarcáról beszélt, és javasolta egy új, minden érintett ország érdekeit figyelembe vevő architektúra kialakítását.

Putyin a béke feltételei között említette, hogy Ukrajnának semleges, katonai tömbön kívüli és atommentes státuszt kell betöltenie, és végre kell hajtania az ország demilitarizálását és nácitlanítását. Ezenkívül minden Oroszország elleni nyugati szankciót fel kell oldani, valamint nemzetközi szerződésekben kell lefektetni, hogy a Krím, Szevasztopol, a donyecki és a luhanszki régió, valamint Zaporizzsja és Herszon megye Oroszország jogalanya azon határok szerint, ahogy Ukrajna részévé vált.

Kapcsolódó írásaink