Külföld

Putyin: Mintegy hétszázezer orosz katona vesz részt az ukrajnai konfliktusban

Mintegy 700 ezer orosz katona vesz részt az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusban – közölte pénteken Vlagyimir Putyin elnök. Ez a szám csaknem 100 ezerrel nőtt a 2023 decemberében tett előző tájékoztatása óta, amikor 617 ezer körülire tette a létszámot – számolt be róla a az oroszhirek.hu.

Putyin: Mintegy hétszázezer orosz katona vesz részt az ukrajnai konfliktusban
Orosz katona a luhanszki erőműnél
Fotó: AFP/Alexander Nemenov

Az elnök a becslést a különleges hadművelet veteránjaival folytatott találkozón mondta, akik egy speciális, államilag támogatott oktatási programban vesznek részt, amelynek célja a köztisztviselők képzése. „Mindannyiukat szeretjük és a családunk részének tekintjük” – mondta Putyin a veteránokhoz szólva.

Moszkva ugyanakkor cáfolta Kijev és egyes nyugati médiumok állításait, hogy mozgósítást tervezne. Áprilisban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állította, hogy Oroszország további 300 ezer katona mozgósítását tervezi június 1-jéig. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az állítást egyszerűen „hazugságnak” minősítette.

Májusban a Financial Times arról számolt be, hogy a tömeges toborzás második hulláma Oroszországban „elkerülhetetlenül” még ebben az évben bekövetkezik. Peszkov ekkor ismét elutasította az állítást, mondván, hogy „valószínűtlen”, hogy a brit lap érti a „valós képet”.

Oroszország 2022 szeptemberében hajtott végre részleges mozgósítást, hét hónappal a konfliktus után. Ez lehetővé tette, hogy 300 ezer embert, elsősorban katonai tapasztalattal rendelkezőket hívjanak be szolgálatra. Ezt követően önkéntes alapon további toborzást hajtottak végre.

Decemberben Putyin közölte, hogy a katonai erőfeszítésekben részt vevő 617 ezer katonából 244 ezer a harci övezetben tartózkodik, akiket akkor hívtak be, amikor Oroszország bejelentette a részleges mozgósítást. Mintegy 41 ezer, a szeptemberi 2022-es mozgósítási akció során besorozott katonát később egészségügyi okokból vagy a maximális életkor elérése után leszereltek – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink