Külföld

Megszületett a megállapodás az ukrán tárgyalási keretről

A csatlakozási folyamat része a kárpátaljai magyarság jogvédelme

Megszületett a megállapodás az ukrán tárgyalási keretről, és a magyaroknak jó hír, hogy a kárpátaljai magyarság jogvédelmét sikerült hivatalosan is Ukrajna csatlakozási folyamatának részévé tenni, ez immár nem kétoldalú, hanem európai kérdéssé vált – írta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára Facebook-oldalán szombaton.

Megszületett a megállapodás az ukrán tárgyalási keretről
Zsigmond Barna Pál: Ukrajnának a magyarság képviselőinek bevonásával kisebbségi akciótervet kell készítenie
Fotó: MH/Török Péter

Zsigmond Barna Pál közölte: ez azt jelenti, hogy Ukrajnának a magyarság képviselőinek bevonásával kisebbségi akciótervet kell készítenie, külön kitérve a kisebbségi nyelvek és a kisebbségi nyelvű oktatás kérdéseire.

Ezen felül Ukrajna kötelezettséget vállalt a magyar kormány által 11 pontban foglalt problémák kezelésére és elvárások teljesítésére, illetve az 1991-es magyar–ukrán alapszerződés tiszteletben tartására – emelte ki.

A megállapodás szerint Ukrajna vállalásainak teljesítését az Európai Bizottság is ellenőrzi és arról jelent a tagállamoknak – tette hozzá.

Úgy folytatta, hogy a vállalásokat Ukrajnának a csatlakozási folyamatban a továbblépéshez teljesítenie kell, a visszalépést pedig a vállalások tiltják.

„A kormány álláspontja végig következetes volt, egy centit nem engedünk a magyar kisebbség érdekvédelméből, számunkra ez nem lehet alku tárgya. A Fidesz–KDNP által elért választási eredménynek köszönhetően a kárpátaljai magyarság is rendelkezik képviselettel az EP-ben, itt is fellépünk a vállalások betartása érdekében. Minden magyar felelős minden magyarért” – fogalmazott Zsigmond Barna Pál.

Kapcsolódó írásaink