Külföld

Kamala Harris hatalmas bejelentése az ukrajnai békecsúcson

Ukrajna energetikai ágazatának és humanitárius helyzetének megsegítésére 1,5 milliárd dollár támogatást nyújt az Egyesült Államok – jelentette be Kamala Harris alelnök a svájci Luzernben tartott ukrajnai békecsúcson, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – írta meg a Mandiner.

Kamala Harris hatalmas bejelentése az ukrajnai békecsúcson
Kamala Harris hatalmas bejelentést tett az ukrajnai békecsúcson
Fotó: AFP/Mandel Ngan

Az 1,5 milliárd dolláros segélycsomagból 500 millió dollárt új finanszírozásként különítettek el az energiaágazat támogatására, míg 324 millió dollárt korábban bejelentett segélyekből irányítanak át az ukrajnai energetikai infrastruktúra sürgősségi helyreállítására és egyéb szükségletekre.

„Ezek az erőfeszítések segítenek Ukrajnának reagálni az energetikai infrastruktúrát ért legutóbbi orosz támadásokra azáltal, hogy támogatják a javítást és helyreállítást, javítják Ukrajna ellenálló képességét az energiaellátási zavarokkal szemben, és megteremtik az alapokat Ukrajna energetikai rendszerének helyreállításához és bővítéséhez” – mondta Harris.

Emellett az amerikai külügyminisztérium és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) több mint 379 millió dolláros humanitárius támogatást jelentett be. Ebből a pénzből élelmiszersegélyt, egészségügyi szolgáltatásokat, menedéket, valamint vízellátást, higiéniai és csatornázási szolgáltatásokat biztosítanak majd azoknak az ukránoknak, akiket közvetlenül érint a háború.

Kamala Harris kevesebb, mint 24 órát töltött Luzernben, a békecsúcson Joe Biden amerikai elnök nem vesz részt.

Kapcsolódó írásaink