Külföld

A NASA véletlenül vészhelyzeti szimulációt közvetített

Úgy tűnt, a legénység egyik tagja a dekompressziós betegség hatásait tapasztalja

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerdán véletlenül vészhelyzeti szimulációt sugárzott a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), amelyben bajba jutott űrhajósok ellátásáról beszéltek.

A NASA véletlenül vészhelyzeti szimulációt közvetített
A Maxar Technologies jóvoltából 2024. június 7-én készült képen a Boeing Starliner űrhajó a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) dokkolva látható az állomás Harmony modulján
Fotó: AFP/Satellite image ©2024 Maxar Technologies

Az űrkutatási hivatal hivatalos csatornáján olyan hanganyagot sugárzott élőben, amely arra utalt, hogy a legénység egyik tagja a dekompressziós betegség hatásait tapasztalja.

A felvételen egy női hang kérte a legénység tagjait, hogy vizsgálják meg a parancsnokot, ellenőrizzék a pulzusát és adjanak neki oxigént, mert „bizonytalan” az állapota.

Ezt követően a közösségi média felületeken elterjedt a hír, hogy súlyos vészhelyzet alakult ki az ISS-en.

„Ez a hang egy folyamatban lévő szimulációból származik, ahol a legénység tagjai és a földi személyzet különböző űrbeli forgatókönyvekre készülnek, és nem kapcsolódik valódi vészhelyzethez. A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén semmilyen vészhelyzet nincs” – közölte a NASA.

A NASA által véletlenül közzétett hangfelvétel szerint az úgynevezett dekompressziós betegség tüneteit próbálták kezelni, mely alkalmával oxigént is adnak az űrhajósoknak és megpróbálják ráadni a szkafanderét. A betegség során nitrogén vagy más gázbuborék alakul ki a vérben a légnyomás változása miatt, ami halálos is lehet.

Az űrkutatási hivatal arról is beszámolt, hogy a közvetítés idején az ISS-en tartózkodó legénység tagjai éppen aludtak.

A Nemzetközi Űrállomásra a múlt héten érkezett meg a Boeing Starliner űrkapszulája, fedélzetén két, nagy tapasztalattal rendelkező űrhajóssal, akik egy hetet töltenek majd az ISS fedélzetén.

Kapcsolódó írásaink