Külföld

A brit Munkáspárt szorosabbra fűzné viszonyát az unióval

Ugyanakkor hangsúlyozták, nem lépnének vissza az EU-ba

Nagy-Britannia a Munkáspárt kormányra kerülése esetén sem lépne vissza az Európai Unióba, de a jelenleginél szorosabbra fűzné kapcsolatait az EU-val – áll a legnagyobb brit ellenzéki erő csütörtökön ismertetett választási programjában.

A brit Munkáspárt szorosabbra fűzné viszonyát az unióval
Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője
Fotó: AFP/Anadolu/Ewan Bootman

Nagy-Britanniában július 4-én tartják a parlamenti választásokat, és a Munkáspártnak hosszú ideje minden közvéleménykutatás húsz százalékpontot meghaladó támogatottsági előnyt jelez a 2010 óta kormányzó konzervatívokkal szemben.

A program, amelyet a párt vezetője és miniszterelnök-jelöltje, Sir Keir Starmer mutatott be csütörtökön Manchesterben, külön kitér arra, hogy Nagy-Britannia a munkáspárti kormány megalakulása esetén is az Európai Unión kívül maradna, de új alapokra helyezné és elmélyítené az EU-hoz fűződő kapcsolatokat.

A tervezet szerint azonban ez sem jelentené Nagy-Britannia újbóli belépését az EU egységes belső piacára és vámuniójába, és a Labour-kormány nem állítaná helyre a szabad mozgáshoz fűződő, kötetlen beutazási, letelepedési és munkavállalási lehetőséget biztosító szabadságjogokat sem Nagy-Britannia és az EU kétoldalú kapcsolatrendszerében.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból, majd a 11 hónapos átmeneti időszak lejártával az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett. A konzervatív párti brit kormány ugyanis nem kívánta teljesíteni azokat a feltételeket – mindenekelőtt az EU-állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát –, amelyek e két integrációs szerveződéshez elválaszthatatlanul kötődnek.

Starmer az utóbbi időszakban többször is kijelentette, hogy kormányra kerülése esetén a Munkáspárt sem léptetné vissza Nagy-Britanniát az Európai Unióba, sem az EU egységes belső piacára.

A Labour vezetője rendszeresen azzal érvel, hogy a kilépésről 2016-ban népszavazás döntött, és ennek figyelembevételével, a jelenlegi helyzetből kiindulva kell a lehető legjobb kapcsolatrendszert kialakítani az EU-val.

Ugyanezt az érvrendszert tartalmazza immár hivatalos választási programként a Munkáspárt csütörtökön ismertetett cselekvési tervezete.

A program leszögezi: a Labour-kormány az EU-hoz fűződő kereskedelmi és beruházási kapcsolatok javítására törekedne a felesleges kereskedelmi akadályok lebontásával, állategészségügyi megállapodásról kezdeményezne tárgyalásokat az unióval a szükségtelen importellenőrzések kiküszöbölése és az élelmiszerárak csökkentése érdekében, emellett kiterjedt kétoldalú biztonsági egyezmény megkötését is tervbe venné az EU-val.

A Liberális Demokraták az egyetlen olyan országos brit parlamenti párt, amelynek egyértelműen kijelölt politikai célja Nagy-Britannia visszalépése az Európai Unióba.

A párt e hét elején ismertetett választási programja úgy fogalmaz: kormányra kerülésük esetén a Liberális Demokraták kérnék Nagy-Britannia visszalépését az Európai Unió egységes belső piacára, hosszabb távra szóló célkitűzésük pedig az újbóli teljes körű brit EU-tagság.

Kapcsolódó írásaink