Külföld

Hackertámadás érte a német CDU-t

Nagyszabású hackertámadás érte a német jobbközép Kereszténydemokrata Uniót (CDU) a berlini belügyminisztérium szombati tájékoztatása szerint.

Hackertámadás érte a német CDU-t
Hackertámadás érte a német CDU-t
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Annette Riedl

Közleményükben nem bocsátkoztak részletekbe, egyik szóvivőjük azonban közölte, hogy „a támadás jellege nagyon profi szereplőre utal”. A támadás körülményeit a német belbiztonsági szolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal vizsgálja.

A szóvivő elmondta, hogy a hivatal valamennyi parlamenti pártot figyelmezteti még aznap.

„Biztonsági hatóságaink fokozták a digitális és hibrid fenyegetésekkel szembeni védelmi intézkedéseket, és tájékoztatást nyújtanak a veszélyekről. Ismét bebizonyosodott, hogy ez mennyire fontos, különösen a választások előtt” – tette hozzá.

A kormányhoz közeli források szerint az incidenst – egy héttel az európai parlamenti választások előtt – a hatóságok nagyon komolyan veszik. Nancy Faeser belügyminiszter értesülések szerint kapcsolatba lépett Friedrich Merz CDU-elnökkel.

A CDU, Angela Merkel volt kancellár pártja közölte, szorosan együttműködnek a német biztonsági hatóságokkal és más külső szakértőkkel.

A német Szociáldemokrata Párt (SPD) tavaly vált kibertámadás célpontjává, amikor e-mail-fiókjait törték fel. Akkor logisztikai, védelmi, űrkutatási és informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó német vállalatok is áldozatul estek a támadásnak. A kormány egy orosz katonai hírszerző egységet tett felelőssé a műveletért, és egy magas rangú orosz diplomatát rendelt be a berlini külügyminisztériumba.

Kapcsolódó írásaink