Külföld

Indul az elnökjelöltek regisztrációja Iránban

Eddig egyetlen választás előtt sem hagyták jóvá nő indulását, sem olyan jelöltét, aki a kormányzási módszerek radikális megreformálását hangoztatta

Megkezdődött Iránban az elnökjelöltek regisztrációja csütörtökön, a június 28-án tartandó előre hozott választáson indulni kívánóknak öt napjuk van, hogy jelentkezzenek.

Indul az elnökjelöltek regisztrációja Iránban
Mohammad Reza Sabaghian (j), iráni parlamenti törvényhozó regisztrál a jelöltek regisztrációs irodájában Teheránban, 2024. május 30-án
Fotó: AFP

A regisztrációt megnyitó Ali Vahidi belügyminiszter elmondta, hogy a választás „teljes biztonságban, az emberek széles körű részvételével” zajlik majd.

A megmérettetésen feltehetően indul Mohamed Mokber ideiglenes elnök, korábbi első alelnök is, egyes hírek szerint pedig regisztrálja magát két korábbi elnök, a keményvonalas Mahmúd Ahmadinezsád és a reformerként ismert Mohammed Hatami is.

A jelölteket a választások előtt az állam iszlám jellegén őrködő Őrök Tanácsa hagyja jóvá, és a testületnek jogában áll kizárni azokat a jelölteket, akik szerinte nem felelnek meg a feltételeknek.

Az Őrök Tanácsa mind ez idáig egyetlen választás előtt sem hagyta jóvá nő indulását, sem olyan jelöltét, aki a kormányzási módszerek radikális megreformálását hangoztatta. A regisztráció kedden zárul le, ezt követően a tanács 10 napon belül jelenti be a jóváhagyott jelöltek listáját.

Iránban eredetileg 2025-ben tartottak volna elnökválasztást, ám az addigi államfő, a 2021-ben hivatalba lépett Ebrahim Raiszi május 19-én helikopter-szerencsétlenségben életét vesztette.

Kapcsolódó írásaink