Külföld

A svéd biztonsági szolgálat szerint Irán svédországi bűnbandákat használ fel más államok ellen

Az utóbbi években jelentősen megszaporodtak az erőszakos bűncselekmények

A svéd biztonsági szolgálat (SAPO) szerint Irán Svédországban működő bűnbandákat használ fel arra, hogy erőszakos cselekményeket kövessenek el más államok, szervezetek ottani képviseletei és magánszemélyek ellen.

A svéd biztonsági szolgálat szerint Irán svédországi bűnbandákat használ fel más államok ellen
Helyszínelnek a svéd rendőrök a Stockholmtól délre fekvő Tyresö településen a robbantás helyszínén
Fotó: AFP/TT News Agency/Anders Wiklund

Ezek a megrendelt támadások elsősorban az iráni diaszpórában élő ellenzéki szervezetek és magánszemélyek ellen irányulnak, de más országok – például Izrael – képviseletei, képviselői ellen is - írta közleményében a SAPO.

„Ezeket a tetteket azzal a céllal hajtják végre, hogy kárt okozzanak Svédországban izraelieknek és izraeli érdekeltségeknek” – olvasható a dokumentumban. Az ügyben sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Daniel Stenling, a SAPO kémelhárítási részlegének vezetője.

Izrael stockholmi nagykövetsége közelében májusban lövöldözés volt, miután januárban ugyanott robbanószerkezetet találtak. A svéd rendőrség ezek hatására megerősítette a biztonsági intézkedéseket az izraeli állampolgárok és érdekeltségek körül.

Svédországban az utóbbi években jelentősen megszaporodtak az erőszakos bűncselekmények. 2023-ban minden korábbi mértéken túlment a bandaháború, és a kábítószer-kereskedelem ellenőrzéséért folyó harcban rekordot döntött a lőfegyveres bűncselekmények száma.

Kapcsolódó írásaink