Külföld

A gázszállítás növeléséről és atomerőműépítésről tárgyalt Putyin

Az üzbég elnök történelminek nevezte az orosz elnök látogatását

Elsősorban gazdasági kérdésekről, így az Üzbegisztánba szállított gázmennyiség növeléséről, és kis teljesítményű atomerőmű létesítéséről tárgyalt taskenti hivatalos látogatásán hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A gázszállítás növeléséről és atomerőműépítésről tárgyalt Putyin
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Savkat Mirzojajev üzbég elnök a megbeszéléseiket követő aláírási ceremónia után Taskentben
Fotó: AFP/Pool/Sergei Bobylyov

„Folyamatban vannak a munkák, hogy jövőre tizenegymilliárd köbméterre növeljük az Üzbegisztánba irányuló gázszállítást” – jelentette ki Putyin üzbég kollégájával, Savkat Mirzojajevvel folytatott találkozóján.

Az orosz gázszállítások 2023 őszén kezdődtek meg Üzbegisztánba Kazahsztánon keresztül a még a szovjet időkben épített Közép-Ázsia-Központ gázvezetékrendszeren.

Az üzbég elnök történelminek nevezte Putyin látogatását. Mint fogalmazott: a látogatás „az országaink közötti új, átfogó stratégiai partnerség és szövetségi kapcsolatok kezdetét jelzi”.

Putyin Moszkva stratégiai partnerének és megbízható szövetségesnek nevezte Taskentet.

A két vezető az építendő atomerőműről nem közölt részleteket, Mirzojajev annyit árult el, hogy a teljesítménye kisebb lesz annál az erőműnél, amelyről 2017-ben állapodtak meg, de soha nem valósult meg.

Az öt közép-ázsiai köztársaság egyikében sem működik atomerőmű, bár az uránkitermelő Üzbegisztán és Kazahsztán régóta hangoztatja, hogy fejlődő gazdaságuknak szüksége volna rá.

Kapcsolódó írásaink