Külföld

Ukrajna vesztésre áll még CNN szerint is?

Ukrajna nem titkolta, hogy sürgősen rengeteg embert kell toboroznia

Bár a kormány nem közli a halottak és sebesültek számát, a szakértők becslései több százezer áldozatról beszélnek a konfliktus mindkét oldalán azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megkezdte teljes körű invázióját – írja a Magyar Nemzet.

Ukrajna vesztésre áll még CNN szerint is?
Az ukrán speciális egység tagjai túlélők után kutatnak a Kharin melletti Cserkaszka Lozova faluban, egy szabadidőközpontot ért rakétacsapás után
Fotó: AFP/Sergey Bobok

Jurij Szodol, az Ukrán Egyesített Erők parancsnoka a múlt hónapban azt mondta az ukrán törvényhozóknak, hogy az orosz csapatok létszáma „hét-tízszeres” az ukránokhoz képest Kelet-Ukrajnában – írja a CNN.

A háború még mindig tart, és a mozgósítás elengedhetetlen. Azok, akik két éve harcolnak, fáradtak. Néhányan megőrülnek – mondta Jaroszlav Galasz, aki jelenleg a 128. Hegyi Rohamdandárnál szolgál.

A katonáknak több hónapig megfelelő pihenésre van szükségük. Meg kell gyógyulniuk, pihenniük és felejteniük. A verejtékkel és vérrel megkeresett pénzt gazdasági és személyes problémáik megoldására kell költeniük – mondta a CNN-nek.

Egy neve elhallgatását kérő ukrán parancsnok biztonsági okokból azt mondta, hogy a létszámhiány pusztító hatással van a csatatérre.

„Ha 1000–1500 katonával több lett volna Avgyijivkában, megvédtük volna azokat a gyenge pontokat, amelyeken keresztül az ellenség behatolt. Ha több emberünk lett volna, sokkal tovább kitartottunk volna” – mondta a CNN-nek a keleti iparvárosról, amely februárban került az orosz csapatok kezére, miután Ukrajna több mint egy évtizedig tartotta.

A katonaság nem mindenkinek való.

A CNN beszélt egy férfival, aki elhatározta, hogy bármi is történjen, kibújik a szolgálat alól. Névtelenségét kérte, mert fél a megtorlástól.

„Nem akarok embereket ölni, és nem vagyok kész erre” – mondta a CNN-nek.

Hozzátette, Ukrajnának nincs elég fegyvere ahhoz, hogy katonailag visszaszerezze az Oroszország által a háborúban elfoglalt területeket. Az egyetlen előrelépési lehetőség szerinte egy politikai megállapodás, amely Ukrajna visszaszerzéséhez vezet.

Demográfiai katasztrófa Ukrajnában.

Az új törvény értelmében a 25 és 60 év közötti férfiakat kell mozgósítani. Az alsó határt a 27 évről két évvel csökkentették, de az ukrajnai demográfiai kihívások miatt nem valószínű, hogy ez sokat változtat.

Az 1990-es és 2000-es években tapasztalt, magas kivándorlási és alacsony születési ráta azt jelenti, hogy jelenleg sokkal kevesebb a húszas éveikben járó ember, mint a harmincas és negyvenes éveiben járó emberek száma.

A toborzási folyamat hatékonyabbá és átláthatóbbá tétele érdekében az új törvény előírja, hogy minden 18 és 60 év közötti ukrán férfi regisztráljon a katonaságnál, és mindig legyen nála az okmánya. Az orvosi vagy gyógyszerészi képesítéssel rendelkező nőknek szintén regisztrálniuk kell.

Az új szabályok ellentmondásosak – fogalmaz a CNN. A törvénytervezetet több mint négyezer alkalommal módosították a jóváhagyási folyamat során – jegyzi meg a portál.

Kapcsolódó írásaink