Külföld

Pekingnek és Szöulnak együtt kell működnie térségbeli és globális ügyekben is

Diplomáciai és biztonságpolitikai párbeszéd elindításában, valamint a szabadkereskedelmi megállapodást célzó egyeztetések újraindításában állapodott meg vasárnap Jun Szogjol dél-koreai elnök és Li Csiang kínai miniszterelnök.

Pekingnek és Szöulnak együtt kell működnie térségbeli és globális ügyekben is
Jun Szogjol dél-koreai elnök (j) és Li Csiang kínai miniszterelnök megbeszélést folytatott az elnöki hivatalban Szöulban 2024. május 26-án
Fotó: AFP/Pool/Ahn Young-Joon

Jun és Li egy nappal a helyi idő szerint hétfőn, Kisida Fumio japán miniszterelnök részvételével tartandó, háromoldalú csúcstalálkozó előtt egyeztetett Szöulban.

A megbeszélésen Jun – akit a dél-koreai elnöki hivatal idézett – azt mondta, Pekingnek és Szöulnak együtt kell működnie, nem csupán a közös ügyek mentén, hanem térségbeli és globális ügyekben is, példaként pedig az ukrajnai háborút és a gázai konfliktust említette.

Li Csiang óva intett a gazdasági és kereskedelmi ügyek biztonságpolitikai kérdésekként történő kezelésétől, valamint a stabil ellátóláncok fontosságát hangoztatta – adta hírül a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Li emellett reményét fejezte ki, hogy a két ország „folytatja a bizalomépítést, és – egyenlőségen alapuló párbeszéd és őszinte kommunikáció segítségével – elsimítja nézeteltéréseit”.

Kína Dél-Korea legnagyobb kereskedelmi partnere, azonban az utóbbi években diplomáciai feszültségek beárnyékolták a két ország viszonyát.

A nap folyamán Jun külön egyeztetett Kisida Fumióval is a Szöul és Tokió közötti diplomáciai, gazdasági és kulturális kapcsolatokról. A dél-koreai elnök hivatal közleménye szerint a felek a kapcsolatok mélyítésében állapodtak meg.

Kisida Li Csianggal is egyeztetett, a megbeszélésen pedig – mint utóbb a sajtónak elmondta – felemlítette Tajvan ügyét, illetve arra kérte Lit, Peking oldja fel a Japánból származó halászati termékekre kirótt importkorlátozását.

Szöul és Tokió korábban figyelmeztetett, hogy semmiféle egyoldalú, a status quo megváltoztatására irányuló kísérlettel sem tud egyetérteni a Tajvani-szoros esetében.

Több mint négy éve először találkozik egymással dél-koreai, japán és kínai vezető.

A három ország korábban abban állapodott meg, hogy 2008-tól évente tart csúcstalálkozót, ám az egymás közötti diplomáciai feszültségek és a koronavírus-járvány miatt e kezdeményezés félbeszakadt.

A legutóbbi háromoldalú csúcsot 2019 decemberében tartották.

Kapcsolódó írásaink