Külföld

Megkezdődött az európaiak evakuálása Új-Kaledóniából

Megkezdődött a hétvégén az európaiak evakuálása a zavargások sújtotta Új-Kaledóniából – közölte a Franciaországhoz tartozó, csendes-óceáni szigetcsoport főbiztossága.

Megkezdődött az európaiak evakuálása Új-Kaledóniából
Az Új-Zélandi Királyi Légierő és más katonai személyzet tagjai a noumeai Noumea-Magenta repülőtéren segítik a főként turistákból álló emberek evakuálását. Az Új-Zélandi Királyi Légierő C–130-as repülőgépet a zavargások sújtotta Új-Kaledóniában rekedt turisták evakuálására használják azóta, hogy megkezdődött a fosztogatás, gyújtogatás és a lövöldözés a francia csendes-óceáni területen
Fotó: AFP/New Zealand Defence Force/Handout

A helyzet „továbbra is nagyon nehéz a szigetlakók számára”, különösen a székhely, Nouméa térségében – ismertette Marie Guévenoux tengerentúli területekért felelős miniszter. Hozzátette: továbbra is érvényben van a rendkívüli állapot.

A két hete kitört zavargásokban eddig heten vesztették életüket. Az erőszakba fulladó tiltakozások azt követően törtek ki, hogy a francia kormány szavazati joggal ruházta fel a terület több ezer olyan lakosát, aki legalább tíz éve él ott, és ezt az őslakosok a központi befolyás növelésére tett kísérletként értékelték. A központi kormányzat jelentős csendőri erősítést vezényelt a térségbe a helyzet lecsillapítására.

Szombaton mindenek előtt turistákat menekítettek ki nouméai repülőtéren keresztül katonai gépekkel Ausztráliába, illetve Új-Zélandra, ahonnan majd kereskedelmi járatokkal utazhatnak tovább. A legtöbb érintett francia állampolgár. Canberra és Wellington már kedden megkezdte saját állampolgárai kimenekítését.

Kapcsolódó írásaink