Külföld

Litvánia hivatalban lévő elnöke, Gitanas Nauseda bejelentette választási győzelmét

Litvánia hivatalban lévő elnöke, Gitanas Nauseda vasárnap este bejelentette győzelmét az államfőválasztás második fordulójában.

Litvánia hivatalban lévő elnöke, Gitanas Nauseda bejelentette választási győzelmét
Gitanas Nauseda
Fotó: AFP/NurPhoto/Beata Zawrzel

Kihívója, Ingrida Simonyte jelenlegi miniszterelnök már a szavazatösszesítés során elismerte vereségét tekintettel Nauseda behozhatatlan előnyére és gratulált neki választási győzelméhez – jelentette a BNS helyi hírügynökség.

A balti állam központi választási bizottságának (VRK) honlapján közzétett előzetes eredmények szerint a voksok több mint 98 százalékos feldolgozottsága mellett Nauseda a szavazatok 75,55 százalékát, míg Simonyte 22,92 százalékát szerezte meg. A választási részvétel 49 százalék volt.

A május 12-én tartott első fordulóban Nauseda a szavazatok 44,19 százalékát, míg Simonyte a voksok 19,78 százalékát szerezte meg.

A két jelölt több kérdésben – a többi között biztonsági kérdésekben és külpolitikában – ugyanazt az álláspontot képviseli, így például mindketten támogatják azt is, hogy Litvánia az idénre tervezett 2,75 százalékról a bruttó hazai terméke (GDP) 3 százalékára emelje védelmi kiadásait. A mindössze 2,8 millió lakosú Litvánia közvetlenül határos az Oroszországhoz tartozó exklávéval, a Kalinyingrádi megyével.

A két politikus egyebek között az abortuszhoz való jog és az azonos neműek élettársi kapcsolatának elismerésében tér el. A 49 éves Simonyte, aki 2020 óta tölti be a kormányfői tisztséget, liberálisabb álláspontot képvisel ezen kérdésekben, mint a 60 éves Nauseda, akivel már 2019-ben is ringbe szállt az elnökségért.

A litván kormányzati rendszerben az államfőnek végrehajtó szerepe is van. Ő a fegyveres erők főparancsnoka, ő vezeti az ország legfelső védelmi és nemzetbiztonsági testületét, és képviseli országát az EU- és NATO-csúcstalálkozókon. A kormánnyal közösen alakítja az ország kül- és biztonságpolitikáját, törvényeket vétózhat meg, és beleszólása van Litvánia legfőbb köztisztviselőinek kinevezésébe, mint például a bírák, a legfőbb ügyész és a jegybankelnök.

Kapcsolódó írásaink