Külföld

Parázs hangulat volt Pozsonyban

Komoly kihívással indult újra a munka a parlamentben a Robert Fico elleni merényletet követően. A képviselőknek több olyan törvényről is dönteniük kellett, amelyeknek a vitája parázs hangnemben folyt.

Parázs hangulat volt Pozsonyban
Matus Sutaj Estok belügyminiszter egy sajtótájékoztatón
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

A Robert Fico elleni merénylet, majd a nyomában támadt belpolitikai zavar után a kedden összeült szlovák országgyűlés megszavazta az SNS irányította kulturális tárca által szorgalmazott, a Művészeti Alap átalakításáról szóló törvényt. A tervezetről eredetileg múlt hét csütörtökön kellett volna dönteni – írja az Új Szó.

A Fico-merénylet előtt úgy tűnt, a Hlas és az SNS konfliktusai miatt akár meg is változhat a szabályozás, de kedd délután a kormánykoalíció egységesen támogatta Martina Šimkovičová eredeti tervezetét – a jövőben a minisztérium jelöltjei dönthetnek a támogatások odaítéléséről, a törvény júniustól lép hatályba.

Az ellenzék és a kormánypártok közti kommunikáció egyik próbáját a parlamentben a medvék egyszerűsített lelövését lehetővé tevő törvénytervezet megvitatása jelentette. A környezetvédelmi tárca javaslatát korábban szintén bírálták az ellenzéki pártok.

Tomáš Taraba (SNS) miniszter a módosító javaslatokat egy, a veszélyes nagyvadak magatartását megítélő bizottság felállításáról és a környékbeli lakosok felkészítéséről alapjában véve jó szándékúnak, de túlságosan általánosnak jellemezte ahhoz, hogy azok bekerüljenek a jogszabályba. A rendelkezés ugyanakkor sok bürokratikus akadályt is eltávolít majd a fakivágás és a gazdálkodás terén, amelynek a befektetők örülhetnek, a környezetvédők azonban aligha.

Kapcsolódó írásaink