Külföld

Letartóztattak egy volt orosz parancsnokot

Azzal gyanúsítják, hogy erődítmények építésére szánt fémszerkezeteket lopott el és értékesített

Nagy kárt okozó csalás gyanúja miatt elrendelte Ivan Popov vezérőrnagy, az orosz 58. összhaderőnemi hadsereg volt parancsnokának előzetes letartóztatását a 235. helyőrségi katonai bíróság – jelentették kedden orosz hírügynökségek.

Letartóztattak egy volt orosz parancsnokot
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Ronny Hartmann

A tábornok ügyvédje, Szergej Bujnovszkij elmondta a Kommerszant című lapnak, hogy a védelem fellebbezett, és Popov, aki ellen még nem történt vádemelés, nem ismeri el bűnösségét. A Vedomosztyi című lap szerint a volt parancsnokot azzal gyanúsítják, hogy erődítmények építésére szánt fémszerkezeteket tulajdonított el és értékesített.

Ivan Popovot az ukrajnai „különleges hadművelet” megkezdése után nevezték ki az 58. hadsereg parancsnokává. 2023 júliusában közölte, hogy felfüggesztették, miután a parancsnokságnak jelentésben számolt be az orosz hadseregnek a harcban és a támogatás terén tapasztalt problémáiról.

Andrej Guruljov, az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország parlamenti képviselője, a védelmi bizottság tagja tavaly nyáron a Telegram-csatornáján közzétette a hangfelvételt arról, ahogy Popov bejelentette kollégáinak leváltását az 58. hadsereg parancsnoki tisztéről.

Letartóztatták a bíróság döntése értelmében Moiszejev Sz. V.-t is, akit szintén különösen nagy kárt okozó csalással és hatalommal való visszaéléssel gyanúsítanak. A Kommerszant úgy tudja, hogy Popov előzetes letartóztatását pénteken rendelte el a katonai bíróság.

Kapcsolódó írásaink

Tovább nyomulnak az oroszok

ĀA csecsenföldi parancsnok szerint az orosz fegyveres erők nem fogják ukrán kézen hagyni Mikolajiv, Odessza és Harkiv városait