Külföld

Finnország uniós szintű intézkedéseket sürget

Az Oroszországból érkező bevándorlók megállítását szorgalmazzák

Finnország az Európai Uniótól vár közös intézkedéseket az Oroszországból érvényes beutazási dokumentumok nélkül érkező migránsok megállítására – jelentette ki Petteri Orpo finn kormányfő kedden.

Finnország uniós szintű intézkedéseket sürget
Petteri Orpo finn kormányfő bejelentette: a kormány kedden a parlament elé terjesztette az Oroszországból érkező bevándorlók visszafordítását engedélyező törvényjavaslatot
Fotó: AFP/TT News Agency/Christine Olsson

Bejelentette, hogy a kormány kedden a parlament elé terjesztette az Oroszországból érkező bevándorlók visszafordítását engedélyező törvényjavaslatot.

Finnország tavaly zárta le Oroszországgal közös határait a főként Szíriából és Szomáliából érkező bevándorlók megállítására, Moszkvát pedig azzal vádolta, hogy a migrációt fegyverként használja az Európai Unió ellen, amit Oroszország tagad. A határlezárások ellenére további bevándorlók érkeztek Finnországba.

„Számunkra a nemzetbiztonság és az uniós országok biztonsága az első. Tisztában vagyunk az Európai Unió külső határainak ellenőrzésével kapcsolatos felelősségünkkel” – mondta a kormányfő Helsinkiben tartott sajtótájékoztatóján.

A jobboldali kormánykoalíció törvénytervezetében elismerik, hogy a migránsoknak a menedékkérelem elbírálása nélküli visszafordításával Finnország megsértené nemzetközi emberi jogi kötelezettségvállalásait, de hangsúlyozzák, hogy az intézkedések alkalmazása ideiglenes és korlátozott lesz.

Orpo a javaslatot az elmúlt hétvégén ismertetve hangoztatta azt is, hogy hírszerzési adatok szerint Oroszországban még ezrek várakoznak arra, hogy lehetőségük legyen átlépni a határt.

A most beterjesztett jogszabályt először a finn törvényhozás alkotmányügyi bizottsága vizsgálja meg. Elfogadásához öthatodos többségre lenne szükség.

Kapcsolódó írásaink