Külföld

Elítélte a szlovák parlament a merényletet

Felszólította a szlovák parlament az összes pártot, a médiát és a civil szervezeteket, a közjogi méltóságokat és a közszereplőket, hogy fogadják el a választás eredményét, és ne keltsenek gyűlöletet a demokratikus, legitim kormánnyal szemben.

Elítélte a szlovák parlament a merényletet
Robert Kalinak a sajtónak nyilatkozik a miniszterelnök állapotáról
Fotó: AFP/Ferenc Isza

Elítélte kedden a parlament a Robert Fico (Smer) kormányfő ellen elkövetett merényletet, és a gyűlölködés beszüntetésére szólított fel – írta meg a pozsonyi Új Szó. Mint cikkükből kiderül, a döntés szerint az emberek nem válhatnak az erőszak célpontjává a politikai nézeteik miatt. A kormánypárti képviselők által beterjesztett határozati javaslatot egyhangúan fogadta el a parlament.

A parlament egyben felszólította az összes pártot, a médiát és a civil szervezeteket, a közjogi méltóságokat és a közszereplőket, hogy fogadják el a választás eredményét, és ne keltsenek gyűlöletet a demokratikus, legitim kormánnyal szemben.

Tekintettel egyes vezetők nyilatkozataira elmaradt az a találkozó, amelyre Zuzana Caputová leköszönő és Peter Pellegrini megválasztott államfő hívta meg keddre a parlamenti pártok vezetőit - közölte a TASR közszolgálati hírügynökséggel Martin Strizinec, Zuzana Caputová szóvivője. Mint elmondta, az elnöknek továbbra is az a meggyőződése, hogy a jelenlegi helyzetben a legfontosabb a társadalom lecsillapítása, de elfogadja, hogy ehhez nemcsak időre, hanem türelemre is szükség van.

Caputová és Pellegrini múlt hét csütörtökön jelentette be, minden parlamenti párt elnökét meghívják az elnöki palotába, hogy a Robert Fico (Smer-SD) kormányfő elleni merénylet után megnyugtassák a társadalmat és elutasítsák az erőszakot.

Kapcsolódó írásaink