Külföld

Helikopter-balesetben elhunyt Raiszi iráni elnök

A katasztrófa helyszínén nem találtak túlélőket, a helikopter pedig teljesen kiégett – jelentette a Mehr félhivatalos iráni hírügynökség

Az iráni vezető mellett Hossein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter és az azerbajdzsáni látogatása után visszatérő delegáció összes többi tagja is meghalt.

Helikopter-balesetben elhunyt Raiszi iráni elnök
Ebrahim Raiszi iráni elnök
Fotó: AFP/Iranian Presidency

Ahogy már éjszakai összefoglalónkban mi is megírtuk, vasárnap délután történt az incidens Ebrahim Raiszi iráni elnök helikopterével. Az előzetes adatok szerint éppen landolást hajtott végre az iráni Kelet-Azerbajdzsán tartomány Verzegan régiójában – emlékeztetett hétfő hajnalban megjelent cikkében a ria.ru.

Helyszíni beszámolók szerint a balesethez küldték a hadsereget, a rendőrséget és az Iráni Vörös Félhold Társaság tagjait, de a mentési műveletet az időjárási viszonyok és a terepviszonyok súlyosan megnehezítették.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma Vlagyimir Putyin elnök megbízásából mentőcsoportot küld Iránba, 47 szakembert, terepjárókat, valamint egy BO–105 típusú helikoptert a légi kutatáshoz. Hétfőn kora reggel felszállt az első gép a mentőkkel a Zsukovszkij repülőtérről.

A hétfő regeli órákban a halálhírről szóló bejelentést az alelnök, Mohszen Manszúri is megerősítette az X-en. Az iráni törvények értelmében az átmeneti elnök az addigi első alelnök, Mohszen Mokber lesz.

A keményvonalas politikát folytató, konzervatív Raiszi 2021 augusztusában lépett hivatalba. A következő elnökválasztásra 2025-ben került volna sor, a kialakult helyzet miatt azonban elképzelhető, hogy az elnökválasztást már idén júliusban megrendezik – közölte a Reuters hírügynökség.

Kapcsolódó írásaink