Külföld

Nagy erőkkel keresik az iráni elnök balesetet szenvedett helikopterét

Kutyákkal és drónokkal ellátott mentőcsapat indult Ebrahim Raiszi felkutatására

Nagy erőkkel keresik az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító, balesetet szenvedett helikoptert – közölték az iráni állami hírügynökségek vasárnap.

Nagy erőkkel keresik az iráni elnök balesetet szenvedett helikopterét
Polgárok követik a híreket, miután az iráni elnök helikoptere állítólag lezuhant Teheránban, Iránban 2024. május 19-én
Fotó: AFP/Anadolu/Anadolu Agency/Fatemeh Bahrami

A tájékoztatás szerint keresőkutyákkal és drónokkal ellátott negyven mentőcsapatot indítottak a hegyvidéki erdős térségben. Az iráni Vörös Félhold szerint az egyik ilyen csapatnak időközben sikerült elérnie a baleset helyszínére.

Ahmad Vahídi belügyminiszter annyit közölt, hogy a mentőalakulatok az időjárási körülmények és terepviszonyok miatt csak nehezen tudnak eljutni a térségbe. Egy helyi tudósító élő bejelentkezése során sűrű köd volt látható a háttérben.

Egyes jelentések „kemény leszállásról”, mások viszont balesetről szóltak.

Ebrahim Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat.

Az incidens az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett a visszaúton történt, és a helikopteren tartózkodott Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is – jelentette a TASZSZ az Irna iráni hírügynökségre hivatkozva. Szintén a gépen utazott Kelet-Azerbajdzsán kormányzója és a tartományi székhely, Tebriz egyik vallási vezetője.

Egyelőre nem tudtak kapcsolatba lépni az elnök kíséretével, így a gépen utazók sorsáról sem tudni.

Az állami televízió megszakította műsorát, és képsorokat mutatott az elnökért országszerte imádkozó hívekről.

Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy szorosan nyomon követik a fejleményeket és a történtekről tájékoztatták Joe Biden amerikai elnököt.

Ilham Aliyev kijelentette, hogy mélyen megrendítették a balesetről érkezett hírek, miután a nap folyamán barátságos búcsút intett Raiszinek kettejük találkozóját követően. „A mindenható Allahhoz intézett imáink Ebrahim Raiszivel és az őt kísérő delegációval vannak. Szomszédként, barátként, testvéri országként az Azerbajdzsán Köztársaság készen áll megadni minden szükséges segítséget” - hangsúlyozta Aliyev.

A katari és a szaúdi külügyminisztérium is hasonló tartalmú közleményt tett közzé, kiemelve, hogy „mély aggodalommal” figyelik a híreket.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az X-en azt írta, „jókívánságait küldi a szomszédjuknak, a baráti és testvéri iráni népnek és kormányzatnak, s reméli, hamar jó híreket fognak kapni Raisziről és küldöttsége tagjairól”.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos az X-en közölte, hogy az Európai Bizottság aktiválta az unió műholdas Föld-megfigyelési programjának (Copernicus) gyors válságkezelési térképészeti szolgáltatását, hogy segítségére legyen az iráni hatóságoknak az elnök helikoptere utáni kutatásban.

Kapcsolódó írásaink