Külföld

Megtalálták a lezuhant helikoptert + VIDEÓK

Az Atlantic cikkírója bejelentette Raiszi halálát, a szakértő szerint műszaki probléma okozhatta a balesetet

A helikopter pontos helyét megállapították, a jelet a személyzet egyik tagjának sikerült bemérnie.

Megtalálták a lezuhant helikoptert + VIDEÓK
Az IRINN iráni állami televíziós hálózat által 2024. május 19-én közzétett videofelvételen látható Ebrahim Raiszi iráni elnök (balra) és küldöttségének egy ismeretlen tagja a helikopter fedélzetén Kelet-Azerbajdzsán nyugati tartományának Dzsolfa régiójában. Az iráni elnök konvojához tartozó helikopter május 19-én „balesetet szenvedett” Kelet-Azerbajdzsán tartományban – jelentette az állami televízió, anélkül, hogy pontosította volna, hogy az elnök a fedélzeten tartózkodott-e
Fotó: AFP/IRINN

Korábban Recep Tayyip Erdoğan török elnök szomorúan értesült az iráni tisztviselőket szállító helikopter lezuhanásáról, és jó hírekben reménykedik – közölte az elnök a közösségi médiában, írta a ria.ru.

Törökország aggodalommal követi az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító lezuhant helikopter keresésének helyzetét, és kész minden lehetséges segítséget megadni a keresésben – tette közzé előzőleg a külügyminisztérium.

Korábban az iráni média arról számolt be, hogy az Ebrahim Raiszit és Amir Abdollahiant szállító helikopter lezuhant az északnyugat-iráni Verzegan régióban. Ebrahim Raiszi korábban vasárnap az azerbajdzsáni elnökkel, Ilham Alijevvel együtt részt vett az Araz folyón lévő vízerőművek avatási ünnepségén. A mentőcsapatok az iráni elnök helikopterével érkeztek a baleset helyszínére, és már keresik őt.

Már hegymászókkal keresik a törökök a lezuhant helikoptert

A török hatóságok több mint 30 hegymászót küldtek, hogy segítsenek iráni kollégáiknak, akik megpróbálják megtalálni az iráni hegyekben lezuhant helikoptert az IRI elnökével a fedélzetén – közölte a katasztrófavédelmi hatóság (AFAD).

Az iráni Verzegan városából orvosi és mentőcsapatok érkeztek a baleset helyszínére, miután az iráni elnök, Ebrahim Raisi konvojának egyik helikoptere lezuhant. Az iráni államfő Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel együtt felavatott egy határ menti gátat az azerbajdzsáni Dzsabrayil körzetben 2024. május 19-én
Az iráni Verzegan városából orvosi és mentőcsapatok érkeztek a baleset helyszínére, miután az iráni elnök, Ebrahim Raiszi konvojának egyik helikoptere lezuhant. Az iráni államfő Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel együtt felavatott egy határ menti gátat az azerbajdzsáni Dzsabrayil körzetben, 2024. május 19-én
Fotó: AFP/Anadolu/Moj News Agency/Azin Haghighi

Zaharova: Oroszország kész segíteni az iráni elnököt szállító, eltűnt helikopter felkutatásában

Moszkva kész minden szükséges segítséget megadni az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító, eltűnt helikopter felkutatásában – mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője a TASZSZ-nak.

„Figyelemmel kísérjük a harmadik helikopter utasainak sorsáról szóló új információkat, akik között magas rangú iráni tisztviselők voltak, köztük Raiszi elnök” – mondta, majd hozzátette: „Őszintén reméljük, hogy életben vannak, és az életük és egészségük nincs veszélyben. Oroszország kész minden szükséges segítséget megadni az eltűnt helikopter felkutatásához és az incidens okainak kivizsgálásához.”

Izrael nem érintett az ügyben

Az izraeli hatóságok hivatalosan nem kommentálják az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikopter lezuhanását, de több tisztviselő kijelentette, hogy Izrael nem érintett ebben az incidensben – jelentette vasárnap a Ynet portál izraeli tisztségviselőkre hivatkozva a ria.ru.

A mentők megközelítették a helikopter-baleset feltételezett helyszínét

A mentők közelednek annak az Ebrahim Raisi iráni elnököt szállító helikopternek a feltételezett lezuhanási helyéhez, amely Északnyugat-Iránban kényszerleszállást hajtott végre – idézte a Press TV az iráni Vörös Félhold Társaság egyik tisztviselőjét.

Objektum doboz
Irániak imádkoznak Ebrahim Raiszi elnökért és Hosszein Amir-Abdollahian külügyminiszterért a Teherán központjában lévő Valiasr téren 2024. május 19-én. A iráni elnök konvojában lévő helikopter május 19-én rossz időjárási körülmények között „balesetet szenvedett” Kelet-Azerbajdzsán tartományban
Irániak imádkoznak Ebrahim Raiszi elnökért és Hosszein Amir-Abdollahian külügyminiszterért a Teherán központjában lévő Valiasr téren 2024. május 19-én. A iráni elnök konvojában lévő helikopter május 19-én rossz időjárási körülmények között „balesetet szenvedett” Kelet-Azerbajdzsán tartományban
Fotó: AFP/Atta Kenare

Megállapították a pontos helyet

„Néhány perccel ezelőtt jelet fogtak a helikopterről és a személyzet egyik tagjának telefonjáról a helyszínről” – idézte a Tasnim hírügynökség az IRGC Kelet-Azerbajdzsán tartományának – ahol a kényszerleszállás történt – parancsnokát, írta a ria.ru.

Megjegyezték, hogy jelenleg a katonaság oda tart, és remélik, hogy „jó híreket” kapnak.

Törökország éjjellátó rendszerrel ellátott helikoptert küldött Iránba

A török ​​hatóságok éjjellátó rendszerrel ellátott helikoptert és UAV-t bocsátottak Irán rendelkezésére, hogy részt vegyenek Ebrahim Raiszi iráni elnök lezuhant helikopterének felkutatásában – jelentette a török ​​védelmi minisztérium.

Az iráni külügyminisztérium nyilvánosságra hozta a Raiszi küldöttség egyik tagjával folytatott beszélgetés részleteit

Mohammad Ali al-Hashem, a kelet-azerbajdzsáni tartománybeli Tabriz városának imámja, aki Ebrahim Raiszi iráni elnökkel volt egy helikopter fedélzetén, kétszer is kapcsolatba lépett a nehéz landolásról szóló jelentések után, és arról számolt be, hogy rosszul érzi magát, és mentőszirénákat hallott – mondta Mehdi Safari, az ország külügyminiszter-helyettese, számolt be róla a ria.ru.

„Az incidens utáni első alkalommal Tabriz pénteki imámja tudott kapcsolatba lépni, azt mondta, hogy rosszul érzi magát, és hallja a mentőautók hangját” – mondta Safari az állami televíziónak.

Korábban arról számoltak be, hogy az iráni elnököt szállító helikopter egyik utasával és a személyzet egyik tagjával felvették a kapcsolatot a kényszerleszállás után.

Iráni nők követik telefonjukon Ebrahim Raiszi elnök és Hosszein Amir-Abdollahian külügyminiszter aktuális híreit, miközben az emberek összegyűltek, hogy imádkozzanak értük a Teherán központjában lévő Valiasr téren 2024. május 19-én
Iráni nők követik telefonjukon Ebrahim Raiszi elnök és Hosszein Amir-Abdollahian külügyminiszter aktuális híreit, miközben az emberek összegyűltek, hogy imádkozzanak értük a Teherán központjában lévő Valiasr téren 2024. május 19-én
Fotó: AFP/Atta Kenare

Nem szűnt meg a kapcsolat

Hosein Szalami, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) parancsnoka tagadta, hogy Ebrahim Raiszi iráni elnök helikopterének utasai a kemény landolás után elvesztették volna a kapcsolatot – jelentette a Press TV nyomán a ria.ru.

„IRGC parancsnoka: nem igazak azok a hírek, amelyek szerint az elnököt a baleset után elkísérte a kísérője” – jegyezte meg a tévécsatorna.

Irániak imádkoznak Ebrahim Raisi elnökért és Hosszein Amir-Abdollahian külügyminiszterért a Teherán központjában lévő Valiasr téren 2024. május 19-én
Irániak imádkoznak Ebrahim Raiszi elnökért és Hosszein Amir-Abdollahian külügyminiszterért a Teherán központjában lévő Valiasr téren, 2024. május 19-én
Fotó: AFP/Atta Kenare

Irán válságstábülést tart a Raiszi helikopter keresésének felgyorsítása érdekében

Válságstábülést tartanak, hogy döntéseket hozzanak az iráni elnököt szállító helikopter keresésének felgyorsítása érdekében – jelentette a Tasnim hírügynökség nyomán a ria.ru.

„Jelenleg válságstábülés zajlik, hogy újabb döntéseket hozzanak a keresési művelet felgyorsítása érdekében” – közölte az ügynökség tudósítója.

Több miniszter, az elnökhelyettes és a hadsereg vezérkarának vezetője is a vészhelyzet helyszínére érkezett – tette hozzá.

Romlottak az időjárási viszonyok a keresési területen

Romlanak az időjárási körülmények az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikopter keresési területén – jelentette a Press TV egy magas rangú iráni katonai tisztviselőre hivatkozva, számolt be róla a ria.ru.

„A keresés a lezuhanás helyszínének térségében centiről centire folytatódik, az időjárási körülmények viszont romlanak” – jegyezte meg a tévécsatorna.

Objektum doboz

Az Atlantic cikkírója bejelentette Raiszi halálát

Ebrahim Raiszi iráni elnök egy helikopterbaleset következtében halhatott meg. Erről egy, az iráni vezetéshez közel álló forrás számolt be a The Atlanticnak, írta a lenta.ru.

Azt állítja, hogy jelenleg a hatóságok keresik a módját annak, hogyan jelenthetnék be ezt anélkül, hogy káoszt okoznának az államban. Az amerikai magazin forrása ugyanakkor leszögezte, hogy nem tudja megerősíteni az információt.

„Az iráni elnöki adminisztrációhoz közel álló forrás azt mondta nekem, hogy Raiszi halálát megerősítették. Független megerősítést nem találtam erre az információra” – írta a lap rovatvezetője, Arash Azizi, számolt be róla a ria.ru.

Az iráni külügyminisztérium köszönetet mondott azoknak az országoknak, amelyek kifejezték, hogy készek segíteni Raisi felkutatásában

Az iráni fél köszönetét fejezi ki számos államnak és nemzetközi szervezetnek, amelyek segítséget nyújtottak az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikopter lezuhanásának helyszínének felkutatásában – közölte Nasszer Kanáni, az iráni külügyminisztérium szóvivője, írta a ria.ru.

„Sajnos az elnököt és a külügyminisztert szállító helikopter ma délután lezuhant. A kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére folytatódnak a mentési kísérletek a baleset helyszínének elérésére. Az Iráni Iszlám Köztársaság köszönetet mond számos kormánynak és nemzetközi szervezetnek a keresési és mentési műveletben tanúsított együttérzésükért és segítségükért” – mondta Kanaani, akinek szavait az iráni külügyminisztérium Telegram-csatornáján tették közzé.

Vučić az iráni elnökkel történt incidens kivizsgálását kérte

Aleksandar Vučić szerb elnök az Ebrahim Raiszi iráni elnököt érintő incidens kivizsgálását kérte, és reményét fejezte ki az ország stabilitásának megőrzésében.

Berendezéshiba okozhatta a balesetet

Ebrahim Raiszi iráni elnök helikoptere műszaki hiba és kedvezőtlen időjárási körülmények miatt zuhanhatott le – állítja Vlagyimir Popov kitüntetett katonai pilóta, tartalékos vezérőrnagy. Ugyanakkor a Moszkovszkij Komszomolecnek adott beszélgetésében kizárta a fegyverhasználatot – írta a lenta.ru.

„Ez egy külföldi látogatás volt. Ilyen körülmények között a biztonságot mindkét oldalon biztosítják. A határőrök mind készenlétben állnak, a mentőszolgálatok is. A repülési útvonalakat mindig gondosan választják meg. Mindent megvizsgálnak, ellenőriznek. Senki kívülálló nem tudja, hogy pontosan hová fog repülni a repülőgép” – magyarázta Popov.

Véleménye szerint sokkal valószínűbb a műszaki problémák miatt bekövetkező lezuhanással járó változat. A szakértő emlékeztetett arra, hogy Irán nyugati szankciók alatt áll, és a jó felszereltség ellenére a Bell helikopter nem a legújabb modell volt. „Valószínűleg a kedvezőtlen körülmények összejátszása történt. A felszerelés meghibásodása lehetséges volt. Továbbá ott van a hegyvidéki terep és a rossz időjárási körülmények” – hangsúlyozta a vezérőrnagy.

A török UAV belépett az iráni légtérbe

A Flightradar24 szerint a Törökország által küldött Akıncı UAV, amely részt vesz az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító lezuhant helikopter keresésében, belépett az iráni légtérbe – írta a ria.ru.

Objektum doboz

Két kilométerre csökkentették a Raiszi megtalálását célzó művelet hatósugarát

Két kilométerre csökkentették az ország északnyugati részén kényszerleszállást végrehajtó, Ebrahim Raisi iráni elnököt szállító helikopter keresési műveletének sugarát – jelentette a Press TV nyomán a ria.ru.

„A keresési művelet sugarát két kilométerre csökkentették” – jegyezte meg a tévécsatorna.

Vlagyimir Putyin mentőket küld Tabrizba

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította Alekszandr Kurenkovot, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetőjét, hogy küldjön egy mentőcsoportot, hogy segítsen az Ebrahim Raiszi iráni elnök helikopterének keresésében – jelentette a minisztérium sajtószolgálata.

„Az iráni fél kérésére Vlagyimir Putyin, az Oroszország elnöke utasította Alekszandr Kurenkovot, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetőjét, hogy küldjön orosz mentők egy csoportját, hogy segítsen a helikopter keresési és mentési műveletében, amelynek fedélzetén az Iráni Iszlám Köztársaság elnöke, Ebrahim z tartózkodott” – áll a közleményben.

A csoportban 47 szakember, nagy átjárhatóságú felszerelés, valamint a levegőből történő kereséshez szükséges BO-105-ös helikopter van. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma Csentroszpasz különítményének és a Leader Központ egyesített csoportjának szakembereit készenlétbe helyezték.

Putyin rendkívüli megbeszélést tartott az iráni nagykövettel

A találkozón részt vett Andrej Belouszov védelmi miniszter, Szergej Sojgu, a Biztonsági Tanács vezetője, Valerij Geraszimov, a fegyveres erők vezérkari főnöke, Alekszandr Kurenkov, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője, valamint Igor Levitin elnöki tanácsadó is.

A találkozó során Putyin aggodalmát fejezte ki az iráni nagykövetnek a Raiszi elnökkel a fedélzeten lévő helikopter lezuhanása körül történt események miatt, és arra kérte, hogy közvetítse az iráni legfelsőbb vezető, Ali Khamenei ajatollah számára, hogy az orosz fél kész mindent megtenni az iráni elnök felkutatásáért.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma felvételt tett közzé egy IL–76-os helikopterbe való berakodásról

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma felvételeket mutatott be arról, amint egy Centrospas helikoptert berakodnak egy Il-76-os szállító repülőgépbe, hogy az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikoptert Iránba szállítsák, és segítsenek a keresési és mentési műveletben – írta a ria.ru.

Korábban az iráni média arról számolt be, hogy a Raiszit és Hosein Amir Abdollahian iráni külügyminisztert szállító helikopter lezuhant Irán északnyugati részén, Verzegan térségében. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata később közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította Alekszandr Kurenkov rendkívüli helyzetek miniszterét, hogy küldjön orosz mentők egy csoportját a helikopter keresési műveletében való részvételre. A Zsukovszkij repülőtéren speciális felszereléseket pakoltak fel, és előkészítették a Tabrizba tartó járatot.

Objektum doboz

A felvételeken látható, amint az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának helikopterét egy speciális szerelvény segítségével bepakolják a repülőgépbe.

Kapcsolódó írásaink