Külföld

Zelenszkij hisztérikusan követeli, hogy robbantsák ki a világháborút

Ukrán diplomaták népes delegációja utazott Washingtonba

Azzal a céllal utaztak oda, hogy meggyőzzék a kongresszust a világháború kirobbantásáról. Ugyanis Zelenszkij parancsára azt követelik, hogy az Amerikától kapott fegyverekkel lőhessenek orosz területekre – írja az origo.hu.

Zelenszkij hisztérikusan követeli, hogy robbantsák ki a világháborút
Volodimir Zelenszkij
Fotó: AFP/Petras Malukas

Az Egyesült Államok kikötötte Ukrajna számára, hogy az általuk küldött nagy hatótávú fegyvereket nem használhatják orosz területek ellen. Most viszont egy Washingtonba érkező ukrán küldöttség próbálja rábírni arra a kongresszust, hogy töröljék el ezt a kikötést. Amennyiben az ukránok amerikai fegyverekkel lőnének orosz területeket, az a harmadik világháború kirobbanásához vezetne.

Az ukránok arra hivatkoztak, hogy az ukrán határtól néhány kilométerre lévő orosz csapatmozgásokkal nem tudnak mit kezdeni, hiába látják őket, mivel az amerikaiak ugyan „botot adtak a kezükbe” de ezeket az Kijev „nem használhatja”.

Zelenszkij szerint ugyanis a legnagyobb probléma, hogy megvan kötve a keze a nyugati fegyverek használatát illetően, hiszen ő legszívesebben ezeket a nagy hatótávolságú, pusztító fegyvereket, orosz területeken vetné be. Az amerikai felfogás azonban nem változott. Washington ezeket a fegyvereket önvédelemre, nem pedig támadásra adta.

Kapcsolódó írásaink