Külföld

Putyin: A nyugati elit mások kárára akar gyarapodni

Peking következetesen elutasította, hogy Oroszországot okolja az ukrajnai harcokért

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kínában tett állami látogatásának előkészítéseként méltatta Moszkva és Peking erőfeszítéseit egy igazságos, többpólusú világrend kiépítésére, miközben a nyugati vezetők más országok szuverén érdekeinek figyelmen kívül hagyásával próbálják megőrizni globális dominanciájukat – írja az oroszhirek.hu.

Putyin: A nyugati elit mások kárára akar gyarapodni
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök
Fotó: AFP/Pool/Ramil Sitdikov

A Hszinhua hírügynökségnek adott, kedden közzétett interjúban Putyin azt mondta, hogy ő és Hszi Csin-ping kínai elnök „az egyenlőség és a bizalom elveire”, valamint az egyes szuverén nemzetek érdekeinek kölcsönös tiszteletére támaszkodva a történelem legerősebb orosz–kínai kapcsolatait valósították meg. Ezt a megközelítést szembeállította a más nemzetekkel szembeni nyugati hozzáállással.

„A Föld az emberiség bölcsője, közös otthonunk, és mint lakói, mindannyian egyenlők vagyunk – mondta Putyin. – Meggyőződésem, hogy ezt a nézetet a legtöbb ember osztja a bolygón.”

Hozzátette, hogy azonban „az Egyesült Államok vezette nyugati elit nem hajlandó tiszteletben tartani a civilizációs és kulturális sokszínűséget, és elutasítja az évszázados hagyományos értékeket, valamint bitorolja a jogot, hogy megmondja más nemzeteknek, hogy kivel barátkozhatnak – és kivel nem – és kivel működhetnek együtt”.

„A saját jólétüket más államok kárára akarják biztosítani, akárcsak a régi időkben, és ehhez neokolonialista módszerekhez folyamodnak” – mondta Putyin.

Putyin a tervek szerint csütörtökön kezdi meg kétnapos kínai látogatását. Ahogy Hszi is Oroszországot választotta első külföldi útjának, miután tavaly újraválasztották, úgy az orosz vezető is Pekingbe tart, miután megnyerte ötödik elnöki ciklusát.

A vezetők Hszi 2023. márciusi moszkvai útja során több mint ötórás személyes megbeszélésre ültek le egymással. A találkozó során a kínai elnök megismételte „hosszú távú elkötelezettségét” a két állam közötti kapcsolatok és gyakorlati együttműködés erősítése mellett.

Az ukrajnai konfliktus is a napirendi pontok között szerepel. Putyin megjegyezte, hogy Kína a válság kezdetétől fogva a diplomáciai megoldás megtalálásán dolgozott. Sem Ukrajna, sem nyugati támogatói nem álltak készen egy „egyenrangú, őszinte és nyílt párbeszédre, amely a kölcsönös tiszteleten és egymás érdekeinek figyelembevételén alapul” – mondta a Hszinhuának.

Még akkor is, amikor a Nyugat szankciókkal próbálta tönkretenni az orosz gazdaságot, az Oroszország és Kína közötti kereskedelem csaknem 228 milliárd dollárra ugrott, ami több mint kétszerese a 2019-es mennyiségnek. „Tekintettel a globális turbulenciákra és a nyugati gazdasági problémákra, az ilyen eredmények ismét bizonyítják szuverén irányvonalunk és a nemzeti érdekek követésének stratégiai bölcsességét” – mondta Putyin.

Peking következetesen elutasította, hogy Oroszországot okolja az ukrajnai harcokért, azzal érvelve, hogy a NATO terjeszkedése és Washington „hidegháborús mentalitása” a konfrontáció kiváltó oka.

Kapcsolódó írásaink