Külföld

Előrelépés az uniós migrációs paktum

Csehországnak érdeke a szorosabb együttműködés az EU-n kívüli országokkal

Jó irányba tett lépés az európai uniós migrációs paktum elfogadása – jelentette ki Vít Rakusan cseh belügyminiszter hétfőn a nyugat-csehországi Ústí nad Labemben, miután Armin Schuster szász belügyminiszterrel tárgyalt a témáról és a cseh–német határvédelemről.

Előrelépés az uniós migrációs paktum
Vit Rakusan cseh belügyminiszter: Jó irányba tett lépés az európai uniós migrációs paktum elfogadása
Fotó: AFP/Michal Cizek

„Az a tény, hogy kilenc évig nem létezett közös európai megoldás, hogy nem tartották be a szabályokat, és senki sem dolgozott ki újakat, az vezetett ahhoz, hogy most vannak határok” - mondta Vít Rakusan újságíróknak, megemlítve, hogy a cseh–német határon szúrópróbaszerűen ellenőrzik a gépkocsikat.

„Ez az eredménye annak, hogy Európa fütyült a közös megoldásra” – szögezte le a cseh belügyek vezetője. Szerinte Csehországnak érdeke a szorosabb együttműködés az unión kívüli országokkal, mert azzal megakadályoznák az embereket, hogy egyáltalán elinduljanak Európába.

Az uniós intézmények tavaly év végén jutottak megállapodásra az uniós migrációs és menekültügyi paktum reformjáról, amelyet áprilisban az Európai Parlament plénuma is elfogadott. A tagországok kormányainak képviselőiből álló Tanács a tervek szerint még ebben a hónapban végérvényesen jóváhagyja, és a csomagban szereplő jogszabályok a hivatalos uniós közlönyben való közzétételüket követően hatályba lépnek.

Armin Schuster elmondta, hogy felkérte cseh partnerét a cseh–német határ szigorúbb védelmére. „Közeleg a nyári időszak, amikor mindig intenzívebb migránsmozgást tapasztalunk, ezért szükség van a szigorúbb ellenőrzésekre. Fel kell rá készülnünk” – jelentette ki a német Szászország tartomány belügyeinek vezetője. A cseh–német együttműködés ezen a területen szerinte jó.

„A közös megoldások hívei vagyunk, szeretnénk elérni a migránsok gyorsabb visszatoloncolását, a szigorúbb elbírálást, a jobb határvédelmet és a harmadik országokkal való hatékonyabb együttműködést” – fejtette ki Vít Rakusan a sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó írásaink