Külföld

Kanadában újabb indiai állampolgárt tartóztattak le egy szikh vezető meggyilkolása ügyében

Kanadában újabb indiai állampolgárt tartóztattak le Hardip Szingh Nidzsar szakadár szikh vezető meggyilkolása ügyében – derült ki a hatóságok szombati közleményéből.

Kanadában újabb indiai állampolgárt tartóztattak le egy szikh vezető meggyilkolása ügyében
Gazdák tiltakoznak Indiában az állami és központi kormány ellen, hogy engedjék szabadon a szikh fiatalokat, akiket állítólag a khalisztáni mozgalomban való részvétel miatt tartóztattak le
Fotó: AFP/Narinder Nanu

A 22 éves, Kanadában élő Amandip Szinghet gyilkosság gyanújával tartóztatták le.

A rendőrség május elején már három, ugyancsak több éve Kanadában élő indiai állampolgárt letartóztatott az ügyben, amely diplomáciai konfliktushoz vezetett Kanada és India között, miután Justin Trudeau kanadai miniszterelnök tavaly szeptemberben azt mondta: hiteles bizonyítékok vannak arra, hogy Újdelhi által megbízott ügynökök állnak a gyilkosság mögött.

Az 1997-ben Kanadába érkezett Hardip Szingh Nidzsar egy Indián belüli független szikh tagállam létrehozásáért küzdő mozgalom aktivistája volt. Holttestét tavaly június 18-án a Brit Columbia tartománybeli Surrey-ban, a Guru Nanak Szikh Gurdvara templom parkolójában álló autójában találták meg.

Nidzsart az indiai hatóságok terrorizmus és gyilkosságra való összeesküvés vádjával körözték. A férfi az ellene felhozott vádakat kanadai sajtójelentések szerint mindig is tagadta.

A világon Kanadában van a legnagyobb szikh diaszpóra.

Kapcsolódó írásaink