Külföld

Németország hazahívta konzultációra moszkvai nagykövetét

Nancy Faeser: Az orosz kibertámadások fenyegetést jelentenek a demokráciánkra

Németország konzultációra visszahívta oroszországi nagykövetét, miután Berlin szerint az orosz katonai hírszerzéshez köthető APT28 hackercsoport kibertámadást követett el tavaly, mások mellett, a kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ellen – közölte a német külügyminisztérium szóvivője hétfőn.

Németország hazahívta konzultációra moszkvai nagykövetét
Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Britta Pedersen

A lépés összhangban van a diplomáciai protokollal, Alexander Lambsdorff nagykövet egy hétig Berlinben marad, mielőtt visszatér Moszkvába - tette hozzá a szóvivő.

A tárca azt is bejelentette, hogy Németország nem képviselteti magát Vlagyimir Putyin orosz elnök beiktatásán a következő hatéves hivatali idejére.

A múlt héten Annalena Baerbock német külügyminiszter is kijelentette, hogy következményei lesznek annak, hogy orosz hackerek megtámadtak német oldalakat.

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter tárcája közleményében tudatta, hogy Németország az EU-val és a NATO-val közösen jár el ebben az ügyben. „Az orosz kibertámadások fenyegetést jelentenek a demokráciánkra, és határozottan szembeszállunk velük” - jelentette ki Faeser.

Az orosz külügyminisztérium és Oroszország berlini nagykövetsége egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Berlin először 2023 januárjában vádolt meg orosz hackereket azzal, hogy megtámadtak német weboldalakat. A hackerek nem okoztak jelentős kárt, de egy időre sikerült megbénítaniuk a megtámadott oldalakat.

Berlin szerint a két évvel ezelőtt kezdődött kibertámadások a Németországban kormányzó szociáldemokratákat, valamint a logisztikai, védelmi, űrkutatási és informatikai ágazatban működő vállalatokat célozták meg. Az okozott károkról biztonsági okokból nem közöltek részleteket.

A Fancy Bear néven is ismert APT28 hackercsoport a Microsoft Outlook levelezőprogram korábban nem ismert gyenge pontjait kihasználva tört fel e-mail fiókokat a német hatóságok szerint. A csoport kibertámadásai Csehországot, Litvániát, Lengyelországot, Szlovákiát és Svédországot is érintették.

Kapcsolódó írásaink