Külföld

Változhatnak a határátlépés szabályai

A leglényegesebb változás az lehet, hogy csak bizonyos okiratokkal lehet majd átlépni a határon

A kormány hamarosan megváltoztathatja a hadkötelesekre vonatkozó határátlépési szabályokat – írta meg a Kárpáti Igaz Szó.

Változhatnak a határátlépés szabályai
Az Ukrán Állami Határőrség szóvivője bejelentésében kiemelte, az új mozgósítási törvény miatt változtatásokat eszközölnek a határátlépés rendjében (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Attila Kisbenedek

Erről az Ukrán Állami Határőrség szóvivője tett bejelentést. Andrij Demcsenko elmondta, a május 18-án életbe lépő új mozgósítási törvény nyomán vélhetőleg változtatásokat eszközölnek a határátlépés mostani rendjében, de részleteket nem árult el.

Találgatások szerint a leglényegesebb változás az lehet, hogy ezentúl csak aktualizált katonakönyvvel léphetik át a határt azok is, akiknek joguk van a hadiállapot ellenére is elhagyni az országot. Ilyenek például a háromgyermekes családapák.

Mint ismert, május 18-tól mindenkinek két hónapja lesz arra, hogy felkeresse a hadkiegészítő irodákat, és aktualizálja a személyes adatait. A katonakönyvet minden hadköteles korú férfi köteles magánál tartani, azt az ellenőrzőpontoknál fel kell mutatni. Az adatok aktualizálása azonban magába foglalja a katonai-orvosi vizsgálatot is. Aki elmulasztja ezt megtenni, minimum 17 ezer hrivnyás bírságot kockáztat, ráadásul a toborzótisztek és a rendőrök akár erővel is bevihetik a hadkiegészítőbe azokat, akiknél nem lesz katonakönyv.

Kapcsolódó írásaink