Külföld

Kijev nyíltan, tudatosan, szemérmetlenül eltitkolja az ordas ideológiai támogatóit az igazságszolgáltatás elől

Ma sincs felelőse a tíz évvel ezelőtti odesszai véres eseményeknek

Tíz év telt el a május 2-i odesszai tragikus események óta, amelyek során 42 ember halt meg. A „fekete péntek” az ukrán nacionalisták és az oroszbarátok összetűzésével kezdődött a város központjában, és a Szakszervezetek Házában történt brutális tűzvésszel ért véget – írta meg a Magyar Nemzet.

Kijev nyíltan, tudatosan, szemérmetlenül eltitkolja az ordas ideológiai támogatóit az igazságszolgáltatás elől
Valentina Matvijenko, az Orosz Föderációs Tanács elnöke
Fotó: AFP/Pool/Pavel Golovkin

Az Oroszországi Föderáció felsőházának elnöke Telegram-üzenetben emlékezett meg a tíz évvel ezelőtti terror áldozatairól. Valentyina Matvijenko úgy fogalmazott:

„Az a tény, hogy tíz évvel a szörnyű, brutalitásában példa nélküli odesszai bűnténynek nincsenek felelősei, nincs tárgyalás, és senkit sem büntettek meg, a legvilágosabban igazolja, hogy a nácizmus a jelenlegi kijevi rendszer mély, természetes normája. Olyan norma, amelyet fontosnak, védendőnek tart.”

Az említett estén oroszbarát és nacionalista fociultrák csaptak össze az odesszai Szakszervezetek Házánál. Hozzávetőleg 300-350 ember futott be az épületbe, ahol eltorlaszolták magukat. Ezt követően tűz ütött ki az épületben, amelyben a nyomozás hivatalos adatai szerint 32-en haltak meg szén-monoxid-mérgezésben, további tíz ember pedig a tűz elől az ablakon kiugorva vesztette életét. A május 2-i zavargások áldozatok között 34 férfi, hét nő és egy kiskorú gyermek is volt. Összesen több mint 200-an sérültek meg, írta a Szuszpilne Odessza.

Az orosz politikus szerint az objektív vizsgálatnak nem lenne akadálya. Azt el lehetett volna kezdeni és le lehetett volna folytatni. Rengeteg szemtanúja volt a történteknek, a történtekről és a bűnözőkről pedig számtalan felvétel készült.

Kijev nyíltan, tudatosan, szemérmetlenül eltitkolja az ordas ideológiai támogatóit az igazságszolgáltatás elől. Ez sokatmondó. Ugyanilyen sokatmondó az a tény, hogy a megbánásnak semmi jele nem volt – teszi hozzá.

A különleges katonai műveletnek ezt a célját mindenképpen teljesíteni kell. Oroszország biztonsága, az ukrán nép és az egész emberiség érdekében. És teljesülni is fog. A kijevi náci diktatúrát így vagy úgy, de meg fogják dönteni.

„Ahogyan egykor, a huszadik században szemet hunytak a könyvekből ismert fáklyás felvonulások és máglyák felett, úgy ma is inkább nem akarják látni a lángoló odesszai szakszervezeti ház és a benne elevenen égő emberek képeit” – zárta bejegyzését Matvijenko.

Kapcsolódó írásaink