Külföld

Brit elismerés az oroszoknak

Oroszország példát mutatott más országoknak

Az elmúlt hónapokban a nemesfémek piacán erőteljesen megnőtt az arany iránti kereslet. Kína különösen aktívan vásárolt, rekordgyorsasággal növelve tartalékait – írta meg a pravda.ru.

Brit elismerés az oroszoknak
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Ez a tendencia közvetlenül érinti Oroszországot, amely szintén növeli aranytartalékait – írja a Daily Mail című brit lap.

A kínai központi bank 2022 októbere óta aktívan vásárol aranyat, az elmúlt 18 hónapban több száz tonnával növelte a nemesfém tartalékát – írja a lap.

Az Arany Világtanács szerint Kína jelenleg 2262 tonna aranyat birtokol, mintegy 170,4 milliárd dollár értékben. Úgy vélik, hogy Kína valós aranytartalékai jóval magasabbak a hivatalosan közölt adatoknál.

Nyugati elemzők már kezdik sejteni, hogy az aktív aranyvásárlás mögött valami több van. Szerintük Kína a Nyugat esetleges szankcióira készül, többek között azért, mert támogatja Oroszországot és állítólag Tajvan feletti ellenőrzésre törekszik.

Emellett Kína aktívan megszabadul az amerikai államkötvényektől. Ezt úgy tekintik, mint egy kísérletet az amerikai dollártól való függőség csökkentésére és az esetleges gazdasági szankciók enyhítésére.

A Daily Mail megjegyzi, hogy Oroszország példamutatóvá vált ebben a tekintetben. Már jóval a szankciók bevezetése előtt aktívan vásárolt aranyat, amely lehetővé tette számára, hogy a nyugati befolyás hatókörén kívül tartsa pénzügyi tartalékait. A fizikai arany továbbra is tiltott, és nem vonatkoznak rá korlátozások.

Brit szakértők úgy vélik, hogy Oroszország példája megmutatta más országoknak, hogy az arany értékes eszköz lehet az egyéb tartalékokhoz való hozzáférés korlátozásával szemben.

Érdemes megjegyezni, hogy a nemesfémek piacán kialakult helyzet már régóta felkeltette a szakértők figyelmét világszerte. Előrejelzéseik szerint az arany árának növekedése folytatódni fog.

Ehhez hozzájárul a geopolitikai helyzet. A pénzügyi piac nagy szereplői (gyakran spekulánsoknak nevezik őket) szintén megpróbálják kihasználni ezt a lehetőséget és nyereséget termelni.

De nagy szerepet játszik az is, hogy számos ország központi bankja vásárol aranyat, így próbálva biztosítani pénzügyi rendszerüket a más országok befolyásolási kísérleteivel szemben.

Kapcsolódó írásaink