Külföld

Házon belülről érkezett a kritika a Nyugatnak

Moszkva többször elmondta, hogy alkalmazkodott a kritikus iparágait sújtó nyugati szankciókhoz, és önellátóbbá vált

Egy magas rangú brit parlamenti képviselő, a Pénzügyminisztérium Különbizottságának elnöke elismerte, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók nem működnek, mivel az ország gazdasága gyorsabban növekszik, mint sok nyugati országé – írta meg az oroszhirek.hu.

Házon belülről érkezett a kritika a Nyugatnak
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova

Harriet Baldwin a Financial Timesnak hétfőn azt mondta, hogy a szankciók nem gyengítették Oroszországot, mivel Moszkva megtalálta a módját, hogy kijátssza őket.

„Általános az egyetértés abban, hogy a szankciók nem működnek a kinyilvánított szándékuk szerint, hogy valódi gondot okozzon az orosz gazdaságnak” – mondta.

A képviselő a Nemzetközi Valutaalap (IMF) e hónap elején kiadott legfrissebb előrejelzésére hivatkozott. Ez azt jósolta, hogy Oroszország gazdasága idén 3,2%-kal fog növekedni – nagyobb mértékben, mint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország.

Baldwin vezeti azt a kincstári bizottságot, amelynek feladata annak vizsgálata, hogy a brit gazdasági szankciós programnak sikerült-e csökkentenie Moszkva exportbevételeit. A bizottság februárban indított vizsgálatot az ügyben, és a képviselők várhatóan kedden tartanak szóbeli meghallgatást.

A bizottsághoz már érkeztek írásos bizonyítékok, amelyek a lap szerint arra utalnak, hogy „határozottabb megközelítésre” van szükség a szankciók kijátszásával szemben. A vizsgálatnak júliusban kell jelentést tennie megállapításairól.

Nagy-Britannia az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval együtt 2022-ben példátlan szankciókampányt indított Oroszország ellen, miután Moszkva megkezdte különleges hadműveletét Ukrajnában. A nyugati országok Oroszország pénzügyi és ipari szektorát vették célba, betiltva vagy korlátozva az Oroszország exportbevételeinek nagy részét adó nyersanyagok és energiahordozók kereskedelmét. Baldwin rámutatott, hogy a korlátozások némelyike több mint kétéves.

„Minél tovább vannak érvényben a szankciók, annál több módot találnak arra, hogy kijátsszák őket, és elég nyilvánvaló, hogy a kereskedelmi minták pontosan ennek érdekében változnak” – mondta.

London 2022 decemberében tiltotta be az orosz olajtermékek behozatalát. A jogszabályban lévő kiskapu azonban lehetővé tette, hogy az Egyesült Királyság továbbra is vásároljon orosz olajat. A Guardian múlt héten arról számolt be, hogy az elmúlt két évben drámaian megnőtt Nagy-Britannia finomított olaj importja Indiából, Kínából és Törökországból, amelyeket Moszkva lát el nyersolajjal. A más országban finomított orosz olajat már nem tekintik úgy, hogy az Oroszországból származik, így az elkerülheti a kereskedelmi tilalmat – magyarázta a lap.

Moszkva többször elmondta, hogy alkalmazkodott a kritikus iparágait sújtó nyugati szankciókhoz, és önellátóbbá vált. A magas olajárak lehetővé tették Oroszország számára, hogy fenntartsa robusztus olajexport-bevételeit.

Kapcsolódó írásaink