Külföld

A Kreml szerint továbbra sincs reális közelségben a béketárgyalás

Peszkov szerint Ukrajna elutasító magatartást mutat

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szombati sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy továbbra sincsenek meg a Moszkva és Kijev közötti béketárgyalások előfeltételei.

A Kreml szerint továbbra sincs reális közelségben a béketárgyalás
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője
Fotó: AFP/Pool/Alexander Kazakov

Úgy fogalmazott: „Mindenki ismeri Ukrajna álláspontját a tárgyalások elutasításával kapcsolatban, ezért a különleges katonai művelet folytatódik.”

Az orosz cseppfolyósított földgázra (LNG) vonatkozóan tervezett nemzetközi szankciók kapcsán az orosz elnöki szóvivő azt mondta: „lényegében természetes törekvés, hogy Oroszországot kiszorítsák az energiapiacokról. Ez a drágább piacokra való átállást jelentené, ami elsősorban az Egyesült Államoknak és számos más országnak előnyös. A végső felhasználónak, elsősorban az európai iparnak viszont magasabb gázárat jelent.”

Peszkov szerint az orosz cseppfolyósított földgáz szállítására vonatkozó esetleges uniós szankciók kiszabása a jogtalan és tisztességtelen verseny megnyilvánulása lenne, és „az csak természetes, hogy Oroszország megkeresi a módját annak, hogy leküzdjük ezeket az akadályokat”.

A szóvivő arra reagált, hogy az Európai Unió az Oroszország elleni 14. szankciós csomag előkészítése keretében tanulmányozza tilalom bevezetését az orosz cseppfolyósított földgáz reexportjára unión kívüli országokba európai kikötőkön keresztül, ugyanakkor nem kívánja megtiltani az EU-tagállamoknak, hogy saját szükségleteik fedezésére vásárolhassanak orosz LNG-t.

Peszkovot kérdezték Antony Blinken pekingi látogatásáról is, amelyen az amerikai külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok fellép Kínával szemben, ha Peking nem állítja le a segítségnyújtást az orosz védelmi iparnak az utánpótlás terén az ukrajnai háborúban.

A szóvivő azt mondta, hogy a Kreml nem tartja szükségesnek kommentálni a Kínára nehezedő nyomást az Oroszországgal való kapcsolatai miatt. Mint fogalmazott: „Kína teljesen szuverén, hatalmas állam, amely képes kiállni érdekei mellett és megvédeni azokat. Ezzel egyidejűleg Kína Oroszország közeli partnere.”

Azzal a - The Wall Street Journal című amerikai lapban megjelent - cikkel kapcsolatban, amely szerint az amerikai hírszerzés úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő nem érintett Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halálában, Peszkov kijelentette: „Nem mondanám, hogy ez egy jó színvonalú cikk, amely figyelmet érdemel, úgy tűnik, hogy szombati olvasásra szánták a globális közönség számára”.

Dmitrij Peszkov arról is beszélt, hogy Moszkva támogatja a kapcsolatok fenntartását Azerbajdzsán és Örményország között, mert az szerinte hozzájárul a feszültség enyhüléséhez, valamennyi vitatott kérdés végleges megoldásához és végeredményben ahhoz is, hogy mielőbb el lehessen jutni a két ország közötti békemegállapodáshoz.

Kapcsolódó írásaink