Külföld

Hiába romlandó az áru, nincs már elsőbbség

Április közepétől már nem élveznek elsőbbséget az Európai Unióba belépő azon teherautók, amelyek gyümölcsöt, zöldséget és húst szállítanak.

Hiába romlandó az áru, nincs már elsőbbség
Nem baj, ha megromlik, az életidegen szabály mindennél fontosabb (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Philippe Huguen

Új időszámítás kezdődik a szerb–magyar határon, ugyanis a belgrádi Vámigazgatóság döntése értelmében április közepétől már nem élveznek elsőbbséget az Európai Unióba belépő azon teherautók, amelyek gyümölcsöt, zöldséget és húst szállítanak – írja a Szabad Magyar Szó. Mint a cikkben olvasható, Zoran Keserović professzor, a szerbiai gyümölcsészet egyik vezető szakértője szerint ennek a döntésnek messzemenő következményei lehetnek.

"Képzeljék el azt, hogy az alma, a málna, az áfonya vagy az eper három napig rostokol a határon a hűtőkocsiban. Ezt megsínylik az exportőrök és a termelők is, mert mire a termény eljut a vevőhoz, már lehet, hogy nem lesz megfelelő minőségű" – mondta a szakember. Egyben hozzátette, a költségek emelkedni fognak, hiszen így a korábbinál több üzemanyag fogy majd – lévén a kocsinak hűtenie kell azért, hogy a benne lévő termék ne menjen tönkre.

Kapcsolódó írásaink