Külföld

A Hamász ismét bemutatott egy túszvideót

A Hamász palesztin iszlamista szervezet szerdán ismét bemutatott egy videófelvételt az egyik túszról, akit tavaly október 7-én rabolt el Izrael elleni terrortámadása során.

A Hamász ismét bemutatott egy túszvideót
A Hamász médiaosztálya által közzétett videófelvételen egy izraeli-amerikai férfi látható, aki 23 éves, és Hersh Goldberg-Polin néven azonosította magát, s egyike volt a dél-izraeli Nova zenei fesztiválról elrabolt túszoknak a Hamász 2023. október 7-i támadása során
Fotó: AFP/Hamász médiaosztálya

A videófelvételen az október 7-én a palesztin Gázai övezet közelében megrendezett technopartiról sebesülten elhurcolt 23 éves Hersh Goldberg-Polin látható. Az áldozat amerikai-izraeli kettős állampolgár, hétéves kora óta élt Izraelben családjával.

„Százharminchárom izraeli elrabolt van a Hamász fogságában több mint 200 napja. Hirsh kiáltása az összes túsz kiáltása – elfogyott az idejük! – közölte az elraboltak családtagjainak szervezete a videó megjelenése után. – Izraelnek nincs több vesztegetni való ideje; a túszoknak kell az első helyen állniuk, nélkülük Izrael nem éled újjá és győzni sem fog – tették hozzá közleményükben. – Mindannyiukat haza kell hozni – az élőket a rehabilitációra, a meggyilkoltakat a méltó temetésre” – hangsúlyozták.

Goldberg-Polint a Reim kibuc melletti zenei fesztiválon ejtették foglyul, miután a Hamász utasítására több ezren áttörtek Izrael és a Gázai övezet határán, és az izraeli határ menti településeken, valamint a környék rendezvényein megöltek mintegy ezerkétszáz embert, sokakat bántalmaztak, továbbá kétszázötvenhárom túszt, többségükben civileket az övezetbe hurcoltak.

Elrablása óta ez volt az első életjel Hersh Goldberg-Polinról, akinek a kezét a videó tanúsága szerint amputálták, miután a terrortámadásban megsebesült. Édesanyját, Rachel Goldberg-Polint a múlt héten beválasztották a Time magazin száz befolyásos embert tartalmazó 2024-es listájára annak a harcnak köszönhetően, amelyet a Gázában fogva tartott izraeli foglyok kiszabadításáért folytat.

Kapcsolódó írásaink