Külföld

Putyin elrendelte az árvízkárosultak pénzügyi támogatásának növelését

A régióban a 400 benyújtott kérelemből csak 46 ezret fizettek ki

Utasítást adott az árvízkárosultak kárpótlásának növelésére Vlagyimir Putyin orosz elnök egy, az orenburgi, a kurgani és a tyumenyi régiókban pusztító katasztrófa következményeinek felszámolásáról szerdán tartott tanácskozáson.

Putyin elrendelte az árvízkárosultak pénzügyi támogatásának növelését
Vlagyimir Putyin
Fotó: AFP/Pool/Mikhail Metzel

„Magát a kifizetések összegét 2008-ban határozták meg. Most pedig 2024 van. És ezt az összeget sem indexálták. Arra kérem az illetékes szövetségi hivatalokat – a rendkívüli helyzetek minisztériumát, a pénzügyminisztériumot, az építésügyi minisztériumot és a szociális ügynökségeket, hogy térjenek vissza erre, és oldják meg az indexálás kérdését” – mondta az elnök.

Azt is utasításba adta, hogy mérjék fel a generáljavítások valós költségeit, és szükség esetén igazítsák ki ezt a normát is. Putyin arra is felhívta a figyelmet, hogy az orenburgi régióban a hatóságokhoz több mint 400 ezer kérelmet nyújtottak be pénzügyi támogatás iránt, amiből csak 46 ezret fizettek ki.

Az illetékes kormányzó, Gyenyisz Paszler azt mondta, hogy a régióban bevezetett szövetségi szükségállapotot kihasználva „abszolút mindenki pályázik” segélyre, nemcsak az árvíz sújtotta területek lakói.

Idén Dél-Urál és Nyugat-Szibéria régióit példátlan áradás sújtotta, a folyók vízszintje sok településen rekordokat döntött. Az ár a helyszíni jelentések szerint levonulóban van.

Kapcsolódó írásaink