Külföld

Négy frontszakaszon nyomultak előre az oroszok

Peszkov szerint beszédes a helyzet a harctéren

Négy frontszakaszon sikerült előretörnie az orosz hadseregnek, miközben 16 ukrán ellenrohamot vert vissza – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

Négy frontszakaszon nyomultak előre az oroszok
Az orosz katonák a fronton
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Marek M. Berezowski

Az orosz hadijelentés szerint az ellentámadások közül 14 a donyecki régióban hiúsult meg, és az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén több mint ezer halottat és súlyos sebesültet veszített. A minisztérium az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy drónösszeszerelő műhelyt, egy üzemanyagraktárt, egy HIMARS sorozatvetőt, egy harckocsit, egy gyalogsági harcjárművet, egy páncélozott harcjárművet, négy amerikai M777-es vontatott tarackot, HIMARS és Vilha sorozatvetők kilenc rakétáját, hat francia HAMMER irányított légibombát, valamint 299 drónt.

„A harctéren a helyzet túlságosan is beszédes és egyértelmű. De még mindig nem fáradunk bele azt elismételni, hogy mindazok az újabb és újabb fegyvertételek, amelyek biztosan készen állnak (a leszállításra), nem fogják megváltoztatni a dinamikát a fronton” – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra reagálva, hogy az amerikai képviselőház után a szenátus is megszavazta az Ukrajnának szánt katonai segélycsomagot.

Peszkov hozzátette, hogy az orosz álláspont nem módosult, és minél nagyobb hatótávolságú fegyvereket kap Ukrajna, annál szélesebb lesz az „egészségügyi övezet”, amelyet Oroszország az ellenük való védekezés céljából létesít majd.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Herszon megyei Abrikoszivkában két civil életét vesztette. Az oroszországi Szmolenszk megyében kigyulladt „az üzemanyag- és energiakomplexum” több létesítménye. Vaszilij Anohin kormányzó szerint a tüzet lokalizálták, amihez egyebek között három tűzoltóvonatot vetettek be.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) sajtószolgálata közölte, hogy távollétében terrorcselekmény elkövetése címén 18 évi szabadságvesztésre ítélték Jevhen Bulacikot, az ukrán fegyveres erők 7., Petro Franko nevét viselő taktikai repülődandárjának parancsnokát. Bulacik 2022. április 30-án légibombákat dobatott le egy polgári olajtároló létesítményre a brjanszki régióban.

Igor Krasznov orosz főügyész a parlament felsőházában szerdán kijelentette, hogy tavaly közel 2500 terrorvonatkozású bűncselekményt követtek el Oroszországban, és a terrortámadások száma csaknem a három és félszeresére nőtt.

„A legtöbbet ukrán radikális szervezetek tagjai és híveik, valamint a különleges hadművelet lelkes ellenzői követték el” – mondta.

Kapcsolódó írásaink