Külföld

Jun Szogjol: Észak-Korea ne próbáljon felülkerekedni rajtunk

Észak-Koreában négy napon át tartó továbbképzést tartottak az ország propagandagyártó hivatalnokai számára

Észak-Korea jobban teszi, ha nem próbál felülkerekedni Dél-Koreán – jelentette ki Jun Szogjol dél-koreai elnök kedden, s egyben felszólította az ország hadseregét a harckészültség fenntartására az észak-koreai fenyegetéssel szemben – jelentette a szöuli elnöki hivatal szerdán.

Jun Szogjol: Észak-Korea ne próbáljon felülkerekedni rajtunk
Észak-Korea jobban teszi, ha nem próbál felülkerekedni Dél-Koreán, jelentette ki Jun Szogjol dél-koreai elnök kedden
Fotó: AFP/Pool/Philip Fong

„Az elnök hangsúlyozta, hogy a hadseregnek fenn kell tartania a rendületlen készenléti állapotot annak érdekében, hogy Észak-Korea még megkísérelni se merjen felülkerekedni rajtunk, különösen olyan időkben, amikor biztonsági helyzet súlyosabb, mint valaha” – közölte az elnöki hivatal.

Jun akkor mondta ezt, amikor kinevezte a dél-koreai vezérkar új elnökhelyettesét.

Észak-Koreában eközben négy napon át tartó továbbképzést tartottak az ország propagandagyártó hivatalnokai számára – jelentette a helyi állami hírügynökség, a KCNA szerdán.

A phenjani rezsim felszólította propagandistáit, hogy dolgozzanak keményebben és mutassanak nagyobb elköteleződést az állampárt, a Koreai Munkapárt iránt.

„Szigorú elemzés folyt arról, hogy a pártszervezetek és a propagandagyártás területén dolgozók nem érhetnek föl a gyorsan változó valósághoz, továbbá a propagandarészlegen nem történt szembetűnő előrelépés” – idézte Ri Ilhvant, a párt központi bizottságának titkárát a KCNA.

Ri a továbbképzésen iránymutatást adott a résztvevőknek arról, hogy a politikai tudatosság és a jobb képességek birtokában miképpen lehetséges a spirituális fejlődés ápolása az új generációk számára. Ezt követően a hivatalnokok megerősítő fogadalmat tettek Kim Dzsongun észak-koreai vezető felé – jelentette a KCNA.

Ezen felül Phenjan új törvények elfogadásáról is döntött, amelyek révén erősíthető a belső irányítás. Ezek egyike a „szélsőjobboldali, konzervatív ideológia és kultúra elutasításáról” szóló törvény, amely tiltja a nép számára a Dél-Koreából, az Egyesült Államokból és más országokból származó médiatermékek terjesztését és megtekintését.

Legutóbb 2022-ben rendeztek hasonló továbbképzést Észak-Koreában.

Kapcsolódó írásaink