Külföld

Erdélyből ötven motoros érkezett Rómába

A családtagok és más kísérők repülővel vagy busszal tették meg az utat a magyar nemzeti zarándoklatra

Az erdélyi Hargitafürdőből motorokkal tették meg az utat Rómáig a magyar nemzeti zarándoklat résztvevői – nyilatkozott a csapatot vezető Bátor Botond pálos szerzetes.

Erdélyből ötven motoros érkezett Rómába
Képünkön Bátor Botond pálos atya motoros zarándokai a kerettyei templomban Rómába tartva
Fotó: Facebook/Mécsolaj

Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend erdélyi elöljárója elmondta, harminc motorral érkeztek, de volt, amelyen többen ültek.

Családtagok és más kísérők repülővel és autóbusszal tették meg az utat.

„Kedves kihívásnak vettük, hogy motorral zarándokolunk. Rómáig nem volt rövid az út, de a Jóisten mindvégig velünk volt” – hangoztatta.

Bátor Botond úgy nyilatkozott, jó látni, milyen sokan csatlakoztak a Magyar Katolikus Püspöki Kar által meghirdetett nemzeti zarándoklathoz.

„Nagy öröm, hogy Ferenc pápa ekkora szeretettel fogad bennünket” – utalt a csütörtöki vatikáni audienciára, amikor is az egyházfő a magyar zarándokokkal találkozik.

Hozzátette: „úgy értesültünk, tényleg várja a magyarokat”.

Balga Zoltán, a prágai magyar katolikus plébánia vezetője tizenöt fős csoporttal érkezett Rómába. Elmondta, közösségük tagjainak nagy része a fiatalabb korosztályhoz tartozik. Részt vettek a Budapesten 2021-ben rendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, amelynek zárómiséjét Ferenc pápa pontifikálta, valamint jelen voltak a tavalyi pápalátogatáson is.

„A pápa magyarországi látogatása közösségünkben vezető hír volt sokáig. Egy év elteltével most sem puszta emléknek számít, ennél sokkal többről van szó, mivel segített ráérezni, hogy nemcsak koncert vagy focimeccs, hanem egy tömeges egyházi esemény, egy mise is összeköthet bennünket. Megerősíti az embert hitében, szellemi áramlást indít el” – mondta. Úgy vélte, a hívők egy része megtapasztalta, hogy az egyházhoz való tartozás nem merül ki a vasárnapi misére járásban.

A határon túli magyar közösségek számára „pozitív öröm” az egyház erős jellegének megélése, ami egyben összetartozásunkat, magyarságunkat is tudatosítja – tette hozzá a szintén a prágai plébánián szolgáló Varga Gergely.

A Kárpátalja legkeletibb részén található Rahóról származó Brána László atya jó érzésnek nevezte, hogy a nyakukban fehér kendőt viselő magyar zarándokok megtöltötték Róma városát, és akármelyik országból vagy területről is érkezzenek, szívesen beszélgetnek a másikkal, hiszen „magyarságuk Róma szent városában is összeköti őket”.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna magyarok lakta területén várják-e Ferenc pápának a háború kezdete óta többször megígért, de fogadó fél hiányában meg nem valósult látogatását, Brána László úgy válaszolt, az egyházfő látogatása biztosan segítséget nyújtana a béke asztalához vezető úton a jelenlegi „szörnyű helyzetben”.

Kapcsolódó írásaink