Külföld

Zelenszkij a fiatalokat hívta harcba

Az ukrán elnök szerint a fiatalabb férfiak jobb katonák, mert fizikailag fittebbek, és könnyebben kezelik az új technológiákat

Zelenszkij ukrán államfő Hugo Travers francia YouTuberrel beszélgetve a hétvégén elmagyarázta, miért írta alá nemrégiben azt a törvényt, amely 27-ről 25 évre csökkenti a mozgósítási korhatárt – közölte az oroszhirek.hu.

Zelenszkij a fiatalokat hívta harcba
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök harcra szólította fel a fiatalokat
Fotó: AFP/Ukrainian Presidential Press Service/Handout

„Az új generáció sokkal gyorsabban sajátítja el az új technológiákat, illetve a fiatalabb férfiak könnyebben megbirkóznak a harc fizikai igénybevételével, mint az idősebb sorkatonák” – fogalmazott Zelenszkij.

Februárban a fronton lévő ukrán katonák átlagéletkora 43 év volt, ami azt tükrözi, hogy Kijev főként idősebb férfiakat mozgósított. Ukrajna azóta megkezdte a nők besorozását és a behívók elleni fellépést, hogy megpróbálja feltölteni a megfogyatkozott harci dandárokat.

„Minden tiszteletem a harcosainké, de különbség van egy 25 éves és egy 50 éves katona között – mondta az ukrán elnök Traversnek. – A harcosok életkorára és fizikai állapotára vonatkozóan meghatározott kritériumok vannak, hogy ki lehessen őket képezni és a frontra lehessen küldeni.”

A hadsereg az Ukrán Fegyveres Erők „sajátos igényei” miatt kérte a mozgósítási törvény módosítását – magyarázta Zelenszkij. Elmondta, hogy a hadsereg által azonosított egyik igény az új katonák kiképzése volt, hogy azok „leválthassák azokat, akik már két éve harcolnak”.

A parlament által nemrég elfogadott mozgósítási törvény azonban nem tartalmazott rendelkezést a leszerelésről, ami széles körű panaszokat váltott ki a katonák részéről.

Amellett, hogy a hadkötelezettségi korhatárt 25 évre csökkentették, az új szabályok minden 18 és 60 év közötti ukrán férfit – beleértve az országon kívül tartózkodókat is – arra köteleznek, hogy jelentkezzen a sorkatonai szolgálatra. A korábban személyesen kiosztott mozgósítási felszólítások automatizáltak lettek, és az ellenszegülésért járó büntetések sokkal súlyosabbak.

Kijev nem hozta nyilvánosságra, hogy hány katonát kíván toborozni az új intézkedésekkel, mivel a „népszerűtlen”, több százezres mozgósítás „pánik szítását kockáztatja” – írja a Washington Post. Decemberben Zelenszkij 500 ezres számot említett, de azóta meghátrált ettől a számtól.

Kapcsolódó írásaink