Külföld

Hazahurcolná állampolgárait Kijev

Durván hatszázötvenezer hadköteles férfi élhet az EU tagállamaiban. A kijevi rezsim akár erőszakkal is hazavinné és a fontra küldené őket.

Hazahurcolná állampolgárait Kijev
Aki mészárszékre küldené saját onfitársait: Dmitro Kuleba
Fotó: AFP/Tiziana Fabi

A külföldi országokban működő ukrán konzuli képviseletek nem szolgálnak ki olyan hadköteles férfiakat, akik nem hajlandóak életüket kockáztatni hazájuk fennmaradásáért – jelentette ki kedden Dmitro Kuleba külügyminiszter. Mint az Oroszhírek portálon olvasható, a már véglegesített dokumentumokat sem adják át az ukránoknak.

Kuleba megerősítette, hogy ő rendelte el a változtatást. Mindezzel arra akarják ösztönözni a férfiakat, hogy visszatérjenek Ukrajnába - és természetesen az első vonalba. Az EU tisztviselőinek becslése szerint 650 ezer hadköteles korú ukrán férfi él a tagállamokban. A rezsim ezt az állományt a fegyveres erők számára jelentős kiaknázatlan élőerőforrásként tartja számon.

A katonai szolgálatra vonatkozó törvények módosításai közé tartozik a behívási korhatár 27-ről 25 évre történő csökkentése, a rendelkezésre álló mentességek felülvizsgálata, valamint az a követelmény, hogy a hadköteleseknek frissíteniük kell személyes adataikat a védelmi minisztériumban. A reform jövő hónapban történő hatálybalépését követően minden 18 és 60 év közötti férfinak – függetlenül a jogosultságtól – a sorkatonai hivatalban történő nyilvántartásba vételét igazoló papírokat kell majd magánál tartania.

Kapcsolódó írásaink