Külföld

Az amerikai képviselőház megszavazta Ukrajna finanszírozását

Az amerikai képviselőház hosszú és nehéz viták után szombaton demokrata párti és republikánus támogatással elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt, összesen 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot.

Az amerikai képviselőház megszavazta Ukrajna finanszírozását
Mike Johnson, az amerikai képviselőház elnöke
Fotó: NorthFoto

Az amerikai képviselőház döntése az után következett, hogy Mike Johnson házelnök politikai karrierjét kockáztatta annak érdekében, hogy a régóta elakadt intézkedést a republikánusok heves ellenállásán keresztülvigye – olvasható a The Wall Street Journal-on, amelyet a Mandiner.hu szemlézett.

A Joe Biden elnök által hónapok óta szorgalmazott segélyterv 61 milliárd dollárt irányoz elő az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna számára, Izrael pedig több milliárd dollárra számíthat egyebek mellett a Vaskupola néven ismert rakétavédelmi rendszere megerősítéséhez.

A törvényjavaslatról még a szenátusnak is döntenie kell. Chuck Schumer, a demokrata pártiak szenátusi vezetője szerint a felsőház (a szenátus) már kedden tárgyalhatja a jogszabályt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közösségi médiában közölte, hogy „hálás az Egyesült Államok képviselőházának és személyesen Mike Johnson házelnöknek a döntésért, amely a történelmet a helyes úton tartja”.

Az elfogadott javaslat „ezrek és ezrek életét menti meg” – írta Zelenszkij. „Nagyon fontos segítségről van szó, amely érezteti a hatását a katonáinknál a frontokon, valamint az orosz terrortól szenvedő városainkban és falvainkban” – tette hozzá.

Objektum doboz

A képviselőház által elfogadott javaslatról ezután a szenátus fog szavazni, és amennyiben ott is jóváhagyják, Joe Bidennek kell aláírnia a döntést.

Kijev szövetségesei üdvözölték, a Kreml bírálta a lépést

Ukrajna szövetségesei a NATO-ban és az Európai Unióban üdvözölték, hogy az amerikai képviselőház elfogadta a Kijevnek szánt, 61 milliárdos segélycsomagot, a Kreml viszont bírálta a lépést, amely „még több ukrán halálához vezet majd”.

Denisz Smihal ukrán kormányfő üdvözölte az amerikai képviselők szolidaritását.

Oroszország bírálta az amerikai döntést, amely Moszkva szerint „várható és előrelátható” volt. A segély „tovább gazdagítja az Amerikai Egyesült Államokat, és folytatja Ukrajna csődbevitelét” – jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője, akit a TASZSZ orosz állami hírügynökség idézett.
Az orosz külügyminisztérium szóvivője is bírálta a katonai segélytervet, amely „tovább élesíti a világban meglévő válságokat”.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy vélekedett, hogy a Nyugat „világos üzenetet küld a Kremlnek”. Annalena Baerbock német külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy „ ez az optimizmus napja Európa számára”.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üdvözölte a segélyt, amely szerinte „mindannyiunk biztonságát erősíti mind Európában, mind Észak-Amerikában”.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök köszönetet mondott a döntésért Mike Johnsonnak, az amerikai képviselőház elnökének. „Remélem, hogy nem túl késő Ukrajna számára” – írta Tusk az X-en.

Petr Fiala cseh kormányfő szintén az X-en köszönetet mondott a házelnöknek az indítvány benyújtásáért.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő úgy vélekedett, hogy a többmilliárdos amerikai segély „megvédi a nyugati civilizációt”.

A Tiktok betiltását is megszavazták

Az amerikai képviselők támogatást szavaztak meg Tajvannak, hogy segítsék Kínával szemben, és intézkedést hoztak, amellyel ultimátumot szabnak a TikTok kínai videómegosztó szolgáltatásnak: megtiltják az alkalmazás használatát az Egyesült Államokban, ha a közösségi portál nem szakít a ByteDance nevű anyavállalatával és Kínával.

Kapcsolódó írásaink