Külföld

Trump: Európának kellene fizetnie az orosz–ukrán háborút

Mindeközben Oroszország megkezdte légicsapásait az elektromos áramot termelő ukrán hő- és vízerőművekre összpontosítva

A kongresszus a Kijevnek nyújtott katonai segélyek jóváhagyása felé közeledik, de a republikánus elnökjelöltnek van néhány hozzáfűznivalója. Mindeközben Oroszország célja, hogy lerombolja Ukrajna energiatermelő kapacitását – írta meg a Mandiner.

Trump: Európának kellene fizetnie az orosz–ukrán háborút
Tűzoltók a súlyosan megrongálódott épület romjainál, amelynek egy része összeomlott, az ukrajnai Csernyihiv elleni orosz rakétatámadást követően. A jelentések szerint legkevesebb 14 ember meghalt, és 61 ember megsebesült
Fotó: AFP/Genya Savilov

Európának többet kell tennie Ukrajna támogatásáért –figyelmeztetett Donald Trump csütörtök este, miközben az amerikai kongresszus közeledik a Kijevnek nyújtott új katonai segély jóváhagyásához.

Az Egyesült Államok Republikánus Pártjának zászlóvivője, aki a novemberi választások után visszatérhet a Fehér Házba, így panaszkodott:

„Miért nem ad Európa több pénzt Ukrajna megsegítésére? Miért van az, hogy az Egyesült Államok több mint százmilliárd dollárt fektetett az ukrajnai háborúba, többet mint Európa, pedig egy óceán választ el minket!”

Trump évek óta azzal vádolta az európai NATO-szövetségeseket, hogy ingyen védetik meg magukat Amerikával, ezért arra buzdította őket, hogy költsenek többet védelemre.

„Miért nem tud Európa ugyanannyit adni, mint az Amerikai Egyesült Államok által befektetett pénz, hogy segítsen egy kétségbeesetten rászoruló országon? Abban mindenki egyetért, hogy Ukrajna túlélése és ereje sokkal fontosabb kellene hogy legyen Európának, mint nekünk, de azért nekünk is fontos! Mozdulj Európa!”

A volt elnök kijelentése akkor hangzott el, amikor Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke várhatóan törvényjavaslatot nyújt be szavazásra az Ukrajnának nyújtott, mintegy hatvanmilliárd dolláros segélyről, amelyet pártja keményvonalas tagjai hónapok óta bírálnak. Trump sorait így zárta a Truth nevű platformon: „Ha én lennék az elnök, ez a háború soha el sem kezdődött volna.”

Mindeközben Oroszország megkezdte légicsapásait az elektromos áramot termelő ukrán hő- és vízerőművekre összpontosítva, amely olyan villamosenergia-hiányt okozhat, amelynek pótlása évekbe telhet. Tavaly Oroszország leginkább az átviteli hálózatokat sújtotta, idén pedig a jóval drágább termelőlétesítményeket teszi tönkre, amelyek újjáépítése vagy javítása évekig tart.

Denisz Smihal miniszterelnök elmondta, hogy ez kétmillió ember áramellátását, a fűtését és vezetékes vizét érinti. Valamint, hogy Harkiv teljes hő- és villamosenergia-termelő kapacitása megsemmisült, beleértve a kapcsolt hő- és erőművet (CHPP–5), amely a város villamosenergia-szükségletének 55 százalékát és a fűtés 35 százalékát adta, így három héttel később 240 000 ember maradt áram nélkül.

A múlt hónapban öt rakéta csapodótt a CHPP–5 létesítménybe, amelynek a javítása akár évekig is eltarthat.

„Az oroszok megpróbálják áram nélkül hagyni az egész régiót” – monda az üzem vezetője.

A Világbank április 5-i értékelése szerint Ukrajna villamosenergia-termelő kapacitása 2022 óta 61 százalékkal csökkent az orosz támadások által okozott károk miatt, de a kereslet is mintegy negyven százalékkal esett vissza a lakosság számának csökkenése miatt.

Kapcsolódó írásaink