Külföld

Putyin tényleg megtámadja a finneket?

Von der Leyen szerint ez csak a kezdet

A migránsokat használja fel arra, hogy megpróbálja destabilizálni az országot – mondta az Európai Biztosság elnöke, amelyről a Mandiner is írt.

Putyin tényleg megtámadja a finneket?
Vlagyimir Putyin
Fotó: AFP/Sputnik/Gavriil Grigorov

Ursula von der Leyen uniós vezető pénteken azt mondta, hogy Oroszország most a szomszédos Finnországra összpontosítja hibrid támadásait, és a migránsokat használja fel arra, hogy megpróbálja destabilizálni az országot – írta meg a Kyiv Post. Az északi ország december közepén lezárta keleti határát, miután augusztus óta csaknem ezer migráns érkezett vízum nélkül az Oroszországgal közös határátkelőin keresztül.

A két szomszédnak 1340 kilométeres közös határa van, és Helsinki szerint a menedékkérők számának növekedését Oroszország szervezte, amelyet Moszkva tagadott.

A Fehéroroszország által 2021 novemberében Lettország, Lengyelország és Litvánia ellen indított, hibrid támadás óta mindannyian tudjuk, hogy Putyin és szövetségesei hogyan instrumentalizálták a migránsokat, hogy teszteljék a védelmünket, és megpróbáljanak destabilizálni minket” – mondta Von der Leyen pénteken újságíróknak. Hozzátette: „Putyin most Finnországra összpontosít.”

Von der Leyen azután beszélt, hogy találkozott Petteri Orpo finn miniszterelnökkel a finn Lappeenranta városában, mintegy harminc kilométerre az orosz határtól, hogy megvitassák, „mit tehet Finnország és az EU annak érdekében, hogy megakadályozzák a Finnország keleti határára irányuló, eszközként használt migrációt” – áll a közleményben.

Finnország nyolc határállomásának lezárását többször meghosszabbították, és áprilisban a kormány azt mondta, hogy további értesítésig zárva marad, mivel a helyzet változatlan. Az EU vezetője szerint Oroszország hibrid támadása „kétségtelenül válasz az önök Ukrajnának nyújtott, határozott támogatására és NATO-csatlakozására”.

Kapcsolódó írásaink