Külföld

Hetvenhat aláírás kell a horvát kormányalakításhoz

Az új parlamenti többség létrehozásáról szóló megbeszélések folyamatban vannak

A horvát alkotmány szerint az kaphat kormányalakításra szóló mandátumot, aki 76 támogatói aláírást tud szerezni a parlamentben – írta Zoran Milanović horvát államfő csütörtökön közösségi oldalán.

Hetvenhat aláírás kell a horvát kormányalakításhoz
Zoran Milanović horvát államfő
Fotó: Anadolu via AFP/Olsi Shehu

Kiemelte: az új parlamenti többség létrehozásáról szóló megbeszélések folyamatban vannak, és mindenkinek, aki részt vesz ezeken a tárgyalásokon, figyelembe kell vennie a horvát állampolgárok választásokon kifejezett akaratát.

„Ahogy eddig is, ebben a helyzetben is a végsőkig ragaszkodom a horvát alkotmány betűjéhez és szelleméhez” – hangsúlyozta az elnök, aki először szólalt meg az egy nappal korábbi választások óta.

Köszönetet mondott mindenkinek, aki szerdán elment szavazni.

Hozzátette: a választást azért szerdára tűzte ki, mert arra szeretett volna ösztönözni, hogy minél többen menjenek el voksolni. Hitt abban, és továbbra is hisz benne, hogy „a hazánk jövőjével kapcsolatos döntéseket mindannyiunknak kell meghozni” - írta Milanović.

Megjegyezte: a magas részvételi arány megerősítette abban, hogy a horvát emberek szeretik hazájukat, hisznek benne, és változást akarnak.

„Azok a pártok, amelyek szilárdan kiálltak a korrupció elleni küzdelem mellett, amelyek nem akarták, hogy Horvátország a korrupció, a bűnözés és a törvény előtti egyenlőtlenségek csapdájába kerüljön, megkapták a szavazatok kétharmadát. Az ön szavazata kötelez. Joga van elvárni és megkövetelni azoktól, akiket megválasztott, hogy betartsák a szavukat” – szögezte le a szavazókhoz intézett üzenetében.

A szerdai választásokon a részvételi arány 63,06 százalékos volt. Ennél többen, 72,85 százaléknyian 2000-ben járultak az urnák elé, 2015-ben pedig a mostanival lényegében megegyező arányban, és a magas részvétel mindkét esetben a szociáldemokratáknak kedvezett, ők alakítottak kormány.

A mostani voksoláson leadott szavazatok csaknem száz százalékának feldolgozását követően közölték, hogy a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a diaszpóra három képviselőjével együtt 61, a Szociáldemokrata Párt irányította Igazság Folyói nevű koalíció pedig 42 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban.

A harmadik helyen a vukovári Ivan Penava polgármester vezette jobboldali Haza Mozgalom párt áll 14 mandátummal.

Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt a szintén jobboldali Híd párt 11 mandátummal, a fővárost vezető Képesek Vagyunk Rá! (Mozemo!) baloldali-zöld szövetség 10 mandátummal, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális párt, illetve a Független Északi Platform két-két mandátummal, valamint a Fokus/Köztársaság párt egy mandátummal.

A horvát parlamentben nyolc mandátumot a nemzeti kisebbségeknek tartanak fenn.

A HDZ és az SDP is megkezdte csütörtökön a kormányalakításról szóló tárgyalásokat. Politikai szakértők szerint ugyanakkor egyik pártnak sem lesz könnyű dolga.A HDZ-nek a többséghez mindenképpen szüksége lesz a radikálisabb nézeteket valló Haza Mozgalom képviselőire, az SDP pedig semmiképpen nem tud egyértelmű többséget szerezni, csak kisebbségből tudna kormányozni – hangoztatták képviselőik.

Rámutattak, annak is megvan az esélye, hogy új választásokat kell kiírni, amennyiben egyik pártnak sem sikerül megállapodnia egy kormányképes koalícióról.

Kapcsolódó írásaink