Külföld

Fogalma nincs az ukránoknak az atomvészről

Dél-Amerikába nagyobb a baj, mint az EU-ban

Ukrajna a világ azon országai közé tartozik, ahol a legalacsonyabb a félelem az atomfenyegetéssel kapcsolatban, míg legjobban Indonéziában tartanak ettől.

Fogalma nincs az ukránoknak az atomvészről
Szomorú mementó: Hiroshima romjai
Fotó: AFP/Hermis/Gardel Bertrand

Általánosságban elmondható, hogy az év során nem csökkent jelentősen a nukleáris veszélytől való félelem a világon – írja a Kárpát.in.ua. Mint a cikkben olvasható, a Gallup International felmérése szerint öt válaszadóból kettő magas kockázatot lát az atombombák használatát illetően. Majdnem ugyanennyien értékelik a mérsékelt kockázatot, és csak tizennégy százalék nem tart efféle esettől.

Összességében kijelenthető, hogy Európában kevesebb válaszadó értékeli magasnak ezt a veszélyt mint az ázsiai, afrikai és dél-amerikai államokban. Ugyanakkor Olaszország, Portugália és Románia lakossága tart a legjobban a nukleáris veszélytől, ahol a megkérdezettek több mint fele magasnak ítélte a fenyegetést. Indonéziában, Nigériában, Ecuadorban, Szíriában és Argentínában a legmagasabb a nukleáris veszély besorolása. Eközben Ukrajna azon államok közé tartozik, amelyekben a legmagasabb azok aránya, akik úgy gondolják, hogy nincs ilyen veszély.

Kapcsolódó írásaink