Külföld

Több ország lezárta légterét az Izrael elleni iráni támadás miatt

A Turkish Airlines és a Pegasus felfüggesztette több iráni, üzbegisztáni és jordániai járatát

Irak, Jordánia és a térség több más országa szombat éjszaka bejelentette, hogy az Izrael elleni iráni dróntámadás miatt ideiglenesen lezárta légterét.

Több ország lezárta légterét az Izrael elleni iráni támadás miatt
Üresek a bagdadi nemzetközi reptérre vezető utak, miután Irak lezárta légterét az iráni–izraeli válság miatt
Fotó: AFP/Anadolu/Murtadha Al-Sudani

A jordániai állami televízióban azt is közölték, hogy az országban rendkívüli állapotot rendeltek el, de a kormány szóvivője később ezt cáfolta. Katonai forrásból azt jelezték, hogy az ország légvédelmét készültségbe helyezték.

Irán szombat este több tucat pilóta nélküli repülő szerkezetet és rakétát indított Izrael ellen, a hírt az iráni Forradalmi Gárda és az izraeli hadsereg szóvivője is megerősítette.

Az Iránnal szomszédos Irak a drónok indításakor, szombaton késő este bejelentette légterének lezárását és a légi közlekedés felfüggesztését. A döntést Razzak esz-Szaadávi iraki közlekedési miniszter közölte az INA iraki állami hírügynökséggel, hozzátéve, hogy a légtérzárat egyelőre hatórásra tervezik.

Egyiptomban a hírszerzésre hivatkozva a helyi média szintén azt jelentette, hogy az országban készültségbe helyezték a légierőt.

Libanon közmunkaügyi és közlekedési minisztere, Ali Hamie is bejelentette az X közösségi portálon, hogy elővigyázatosságból vasárnap reggelig lezárják a légterét és felfüggesztik a légi közlekedést.

A Turkish Airlines és a Pegasus légitársaságok szombat este felfüggesztették több iráni, üzbegisztáni és jordániai járatukat - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a két isztambuli nemzetközi repülőtérre hivatkozva, ahonnan ezek a járatok indulnak. Korábban már egy sor európai légitársaság bejelentette, hogy a közel-keleti helyzet kiéleződése miatt átmenetileg nem indít gépeket Teheránba.

Kapcsolódó írásaink

Irán megtámadta Izraelt + VIDEÓ!

ĀTöbb tucat drón indult Izrael irányába – Amerikai légvédelmi rendszerek elkezdték az iráni drónok elfogását – Irán az ENSZ Alapokmányra hivatkozik támadásával kapcsolatban, és azt állítja, „részéről ezzel lezártnak tekinti” az ügyet