Külföld

A szomáliai kalózok váltságdíj ellenében szabadon engedtek egy bangladesi teherhajót

Szomáliai kalózok vasárnap szabadon engedtek egy bangladesi zászló alatt közlekedő teherhajót és annak 23 fős legénységét, miután a hajó tulajdonosai váltságdíjat fizettek – közölte vasárnap az érintett hajózási társaság.

A szomáliai kalózok váltságdíj ellenében szabadon engedtek egy bangladesi teherhajót
A szomáliai kalózok váltságdíj ellenében szabadon engedtek egy bangladesi teherhajót
Fotó: AFP/Mohamed Dahir

Az MV Abdullah nevű hajót, amely mintegy 55 ezer tonna szenet szállított Mozambikból az Egyesült Arab Emírségekbe, egy hónappal ezelőtt egy több tucatnyi kalózból álló csoport szállta meg Szomália partjaitól mintegy ezer kilométerre.

A hajófoglalás akkor történt, amikor az Indiai-óceánon a kalózkodás elleni nemzetközi nyomás enyhült, és a területet felügyelő hadihajók közül többet átvezényeltek a Vörös-tengerre a jemeni húszi lázadók támadásai miatt.

„Megállapodtunk a kalózokkal – mondta az AFP francia hírügynökségnek Mizanul Iszlam, a bangladesi KSRM csoport tulajdonában lévő SR Shipping cég vezetője. – A pénzről nem tudok többet mondani, de a legénység minden tagja biztonságban van” – tette hozzá.

Az MV Abdullah vasárnap Dubajba tart – közölte a KSRM szóvivője.

Márciusban indiai kommandósok megrohamozták a máltai MV Ruen nevű hajót, amelyet 2023 decembere óta tartottak fogva szomáliai kalózok. Ez volt az első sikeres kalóztámadás Szomália partjainál 2017 óta. A hajó legénységének 17 tagját – kilenc burmai, hét bolgár és egy angolai – sértetlenül kimentették, a 35 kalózt pedig az indiai Mumbaiba (az egykori Bombayba) szállították, hogy bíróság elé állítsák.

A Szomália partjainál elkövetett kalóztámadások 2011-ben érték el csúcspontjukat. Az Indiai-óceán közepén, a partoktól 3655 kilométerre végrehajtott támadások az elmúlt években drasztikusan csökkentek, köszönhetően a több ország által odavezényelt hadihajóknak és a hajózási társaságok által a fedélzetre felvett fegyveres őröknek.

Kapcsolódó írásaink