Külföld

Zelenszkij belenyúl a kormányba

Személycseréket készít elő

Nép Szolgája párt parlamenti frakciójának tagjait figyelmeztették, hogy a személycseréket a tervek szerint 20-án vitatják meg a Legfelső Tanácsban, a változások a Kulturális Minisztériumot, Sportminisztérium, az Irina Verescsuk által vezetett Reintegrációs Minisztériumot, valamint az Újjáépítési és Infrastrukturális Minisztériumot érintik majd – közölte pénteken az rbc.ua hírportál alapján a karpatalja.info.

Zelenszkij belenyúl a kormányba
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: AFP/Ozan Kose

A jelentés szerint az Elnöki Hivatal a lehető legtöbb személyi kérdéssel szeretne foglalkozni ebben a parlamenti időszakban. Mert ahogy a jelenlegi kormány gyakorlata is mutatja, ha nem oldják meg a problémákat azonnal, akkor hónapokig, esetenként akár évekig is függőben maradhatnak.

A mozgósítási törvényről szóló zárószavazás előestéjén Oroszország ismét támadta az ukrán energiaipart, teljesen tönkretette a Tripiljai Hőerőművet. Az ilyen hírek hátterében a képviselők bekérették a Legfelső Tanácsba Olekszandr Kubrakov újjáépítési miniszterelnök-helyettest és Musztafa Najemet, az Újjáépítési Állami Ügynökség vezetőjét, de mindketten kiküldetésben voltak.

Az infrastrukturális szektor esetleges átalakítása és fellendítése, sőt átszervezése már április 20-án megtörténhet, amikor a Legfelső Tanács ismét ülésezik. Ma a fő döntéshozó központ, az Elnöki Hivatal még nem rendelkezik a kormány átalakításának végleges tervével. De a fő trendek már láthatóak.

Valószínűleg végre eldől a hosszú ideje megbízott miniszterek által irányított Kulturális és Információpolitikai Minisztérium, valamint a Sportminisztérium vezetésének a kérdése. Valószínű, hogy ennek következtében felszámolják őket, és feladataikat más szervekhez delegálják. Létre lehet azonban hozni egy külön „propagandaminisztériumot” is, amely az orosz agresszió ellen harcol az információs térben, ilyen ötletet már régóta fontolgat az Elnöki Hivatal.

Az ideiglenesen megszállt területek Reintegrációs Minisztériuma is felszámolható, mert a feladata nem teljesen tisztázott a háború alatt. Vezetőjének, Irina Verescsuknak a sorsa egyelőre ismeretlen, lehetőségként nagyköveti vagy katonai megyevezetői posztot kap.

Denisz Smihal miniszterelnök kormánya 2020. március 4-én, a koronavírus-járvány előestéjén állt fel. Ez a kormány működik a leghosszabb ideje Ukrajna függetlenné válása óta.

A kormányfő március elején kijelentette, az kormányban személyi változások jelenleg nincsenek napirenden.

Kapcsolódó írásaink